-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepsze gospodynie z Podlasia zawsze dodają to do babki ziemniaczanej. Właśnie zaczął się sezon
Najlepsze gospodynie z Podlasia zawsze dodają to do babki ziemniaczanej. Właśnie zaczął się sezon
Jak zrobić babkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod podlaskiej strzechy? Cóż, to nic trudnego, podstawą są oczywiście dobre, najlepiej mączyste ziemniaki i kilka dodatków. Najlepsze gospodynie nigdy nie zapominają o jednym. Na Podlasiu i Podkarpaciu jest teraz tego w bród.
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni Podlaskiej, chociaż ten przepis gości także w kuchni podkarpackiej i na Lubelszczyźnie. To starte i zapieczone ziemniaki z mnóstwem przypraw i pysznych dodatków. Wśród dodatków nie może zabraknąć wędzonego boczku i oczywiście grzybów. Póki trwa sezon, wykorzystajmy świeże grzyby prosto z lasu. Kiedy sezon dobiegnie końca, sprawdzą się także suszone grzyby. Ziemniaki z grzybami i boczkiem w tej wersji to najlepszy obiad po taniości, jaki możesz zrobić.
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co możesz z nich zrobić na kolację
Babka ziemniaczana. Podlaskie gospodynie zawsze dodają ten składnik
Składniki:
- 2 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi,
- ok. 250 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- kilka świeżych grzybów (lub garść suszonych i namoczonych),
- 3 większe jajka,
- sól, pieprz, opcjonalnie majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.
Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie je odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
- Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Następnie dołóż je do masy z ziemniaków.
- Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą trzepaczki lub miksera. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą pieprzem i szczyptą majeranku oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. 1,5 godziny.