Jak zrobić babkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod podlaskiej strzechy? Cóż, to nic trudnego, podstawą są oczywiście dobre, najlepiej mączyste ziemniaki i kilka dodatków. Najlepsze gospodynie nigdy nie zapominają o jednym. Na Podlasiu i Podkarpaciu jest teraz tego w bród.
Przemyslaw Muszynski /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni Podlaskiej, chociaż ten przepis gości także w kuchni podkarpackiej i na Lubelszczyźnie. To starte i zapieczone ziemniaki z mnóstwem przypraw i pysznych dodatków. Wśród dodatków nie może zabraknąć wędzonego boczku i oczywiście grzybów. Póki trwa sezon, wykorzystajmy świeże grzyby prosto z lasu. Kiedy sezon dobiegnie końca, sprawdzą się także suszone grzyby. Ziemniaki z grzybami i boczkiem w tej wersji to najlepszy obiad po taniości, jaki możesz zrobić.
REKLAMA
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co możesz z nich zrobić na kolację
Babka ziemniaczana. Podlaskie gospodynie zawsze dodają ten składnik
Składniki:
2 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi,
ok. 250 g wędzonego boczku,
2 cebule,
kilka świeżych grzybów (lub garść suszonych i namoczonych),
3 większe jajka,
sól, pieprz, opcjonalnie majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.
Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie je odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Następnie dołóż je do masy z ziemniaków.
Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą trzepaczki lub miksera. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą pieprzem i szczyptą majeranku oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. 1,5 godziny.