-
Haps
-
Jak przygotować
- Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie ma z nią niczego wspólnego. Dwa dodatki robią robotę.
Jeśli chcecie powrócić do smaków dzieciństwa, zupa grysikowa przeniesie was w świat wspomnień już od pierwszej łyżki. Jej wykonanie jest banalne, a nasz przepis pobije na głowę tę zupę, którą pamiętacie ze szkolnej stołówki. Smak dodatkowo podkręci odrobina masła, a jeśli masz pod ręką trochę rosołu, czas gotowania skróci się do kilku chwil. To danie jest jednym z najprostszych, jakie można zaserwować na obiad. Babcia mówiła na tę zupę "zupa nic", ponieważ robi się ją bezwysiłkowo i nie wymaga niczego, nawet zdolności kulinarnych. Żeby jednak dodać jej charakteru, warto na maśle podsmażyć czosnek oraz odrobinę ostrej papryczki. Pychota.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową
Zupa grysikowa w nowej wersji. Lepsza niż ze stołówki
Składniki:
- ok. 3 l bulionu lub rosołu (jeśli nie masz rosołu, polecam ugotować bulion na mięsie drobiowym z dużą ilością młodej włoszczyzny),
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 średnia ostra papryczka (bez nasion),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki (możesz użyć tych z bulionu),
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry, słodka i ostra papryka,
- pół szklanki kaszy manny,
- łyżka masła,
- posiekany koperek lub natka pietruszki.
Zupa grysikowa z chili - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni. Nie może jednak stać się brązowy - wówczas będzie gorzki.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, Całość podsmażaj, aż warzywa lekko się zarumienią.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika, Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.
- Dodaj posiekany koperek oraz wsyp kaszę mannę. Energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zupę dodatkowo możesz zabielić śmietaną lub mleczkiem kokosowym - taka wersja zupy grysikowej na stałe zagości w twoim codziennym menu.