Placki z cukinii będą dużo pyszniejsze. Nie pomyślałabym, żeby dodać do nich ten ser

Placki z cukinii to smak wakacji i chociaż one już się skończyły, smakiem pysznej przekąski możesz je sobie przedłużyć. Przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty, ale ostatnio dodałam do nich dwa dodatki. Okazuje się, ze połączenie sera i cukinii jest niemal tak idealne jak duet Osioł i Shrek.

Placki z cukinii kojarzą się z latem i wakacjami, ale przecież cukinię możemy kupić przez cały rok i do woli cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących placuszków. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale jak to z plackami bywa, zawsze można je udoskonalić dodatkami. Przykłądowo - do placków ziemniaczanych można dodać łyżkę majonezu lub przecieru z papryki, do placków twarogowych można dodać podsmażoną cebulę i płatki chili. Do placków z cukinii postanowiłam dodać marchewkę, bo czemu nie, oraz ser feta. Mówię wam, poezja smaku.

Zobacz wideo Zobacz przepis na placki z cukinii

Placki z cukinii. Te dwa dodatki robią wielkie wow

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 cebula,
  • łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).

Placki z cukinii z fetą - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
  2. Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
  3. Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie podsmażą. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tak przygotowane placuszki z cukinii podawaj, z czym tylko chcesz. Ja polecam sos czosnkowy z dużą ilością koperku lub sos na bazie majonezu i jogurtu z odrobiną sosu Sriracha. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.