Placki z cukinii kojarzą się z latem i wakacjami, ale przecież cukinię możemy kupić przez cały rok i do woli cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących placuszków. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale jak to z plackami bywa, zawsze można je udoskonalić dodatkami. Przykłądowo - do placków ziemniaczanych można dodać łyżkę majonezu lub przecieru z papryki, do placków twarogowych można dodać podsmażoną cebulę i płatki chili. Do placków z cukinii postanowiłam dodać marchewkę, bo czemu nie, oraz ser feta. Mówię wam, poezja smaku.
Zobacz wideo Zobacz przepis na placki z cukinii
Placki z cukinii. Te dwa dodatki robią wielkie wow
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- 2 jajka,
- 1 większa marchewka,
- 1 cebula,
- łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
- 1 marchewka,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).
Placki z cukinii z fetą - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
- Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
- Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie podsmażą. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowane placuszki z cukinii podawaj, z czym tylko chcesz. Ja polecam sos czosnkowy z dużą ilością koperku lub sos na bazie majonezu i jogurtu z odrobiną sosu Sriracha.