Zetrzyj jabłka i zmieszaj z tą masą. Gwiazdka Michelin za te racuchy to mało. Będą puszyste i miękkie

Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Zajadają ze smakiem i zachwycają puszystością. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Dwa triki sprawią, że placuszki nie będą "piły" tłuszczu i będą lekkie jak chmurka.

Racuchy to tradycyjne polskie danie, które wielu z nas przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i beztroskie chwile spędzone u babci. Idealne do zjedzenia w ramach podwieczorku, deseru, a nawet na obiad. Ich przygotowanie z pozoru banalnie proste, obarczone jest dużym ryzykiem błędów. Tym na szczęście łatwo jest zapobiec.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jakie składniki na racuchy z jabłkami? Tradycyjne placki możesz zrobić w innej odsłonie

Racuchy wielu osobom nieodzownie kojarzą się z jabłkami, które grają główną rolę w tym daniu. Nic bardziej mylnego. Ciasto na placuszki możesz urozmaicić również dodatkiem innych owoców. Mogą to być w zależności od upodobań: truskawki, śliwki, banany, porzeczki czy borówki. Aby zrobić idealne racuchy, przygotuj kilka niezbędnych składników:

  • 2 jabłka średniej wielkości,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • kilka kropel esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy.

Co zrobić, żeby racuchy były puszyste? 2 proste triki, a wyjdą idealnie puszyste i soczyste

Racuchy z jabłkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Warto podczas procesu wykonywania ciasta i smażenia unikać dwóch popularnych błędów, które mogą zaważyć na finalnym smaku potrawy. Placuszki możesz podawać "na sucho" lub okrasić je cukrem pudrem. Świetnie będą smakować również z dżemem lub syropem klonowym.

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
  2. Wymieszaj żółtka ze szklanką mleka. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Całość wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj ocet oraz esencję wanilinową i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Dodatek octu zadziała niczym ochrona przed nasiąkaniem racuchów tłuszczem.
  5. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Można też pokroić je w plasterki.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Ten myk sprawi, że racuchy wyjdą obłędnie puszyste.
  7. Zacznij od wymieszania masy z jabłkami. Następnie połącz ją delikatnie z pianą z białek.
  8. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Poczekaj, aż zarumienią się z obu stron.
  9. Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.