Racuchy to tradycyjne polskie danie, które wielu z nas przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i beztroskie chwile spędzone u babci. Idealne do zjedzenia w ramach podwieczorku, deseru, a nawet na obiad. Ich przygotowanie z pozoru banalnie proste, obarczone jest dużym ryzykiem błędów. Tym na szczęście łatwo jest zapobiec.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Jakie składniki na racuchy z jabłkami? Tradycyjne placki możesz zrobić w innej odsłonie
Racuchy wielu osobom nieodzownie kojarzą się z jabłkami, które grają główną rolę w tym daniu. Nic bardziej mylnego. Ciasto na placuszki możesz urozmaicić również dodatkiem innych owoców. Mogą to być w zależności od upodobań: truskawki, śliwki, banany, porzeczki czy borówki. Aby zrobić idealne racuchy, przygotuj kilka niezbędnych składników:
- 2 jabłka średniej wielkości,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu,
- kilka kropel esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy.
Co zrobić, żeby racuchy były puszyste? 2 proste triki, a wyjdą idealnie puszyste i soczyste
Racuchy z jabłkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Warto podczas procesu wykonywania ciasta i smażenia unikać dwóch popularnych błędów, które mogą zaważyć na finalnym smaku potrawy. Placuszki możesz podawać "na sucho" lub okrasić je cukrem pudrem. Świetnie będą smakować również z dżemem lub syropem klonowym.
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
- Wymieszaj żółtka ze szklanką mleka. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Całość wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj ocet oraz esencję wanilinową i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Dodatek octu zadziała niczym ochrona przed nasiąkaniem racuchów tłuszczem.
- Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Można też pokroić je w plasterki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Ten myk sprawi, że racuchy wyjdą obłędnie puszyste.
- Zacznij od wymieszania masy z jabłkami. Następnie połącz ją delikatnie z pianą z białek.
- Smaż racuchy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Poczekaj, aż zarumienią się z obu stron.
- Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ulubionymi dodatkami.