Najlepsza sałatka warzywna na zimę. Robię ją co roku, bo pasuje do wszystkiego. Rodzina ją uwielbia

Sałatka warzywna na zimę to jeden z moich ulubionych przetworów. Zdrowe i pyszne przysmaki zamknięte w aromatycznej zalewie są niezwykle uniwersalne. Pasują zarówno do dań pieczonych, jak i smażonych oraz gotowanych.

Sałatka warzywna to element obowiązkowy każdej spiżarni w okresie jesienno-zimowym. Smakowity dodatek do dań mięsnych (i nie tylko) jest prosty w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o najważniejszym etapie, czyli skomponowaniu zalewy. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Jak zrobić zalewę do sałatki warzywnej? Potrzebujesz kilku kluczowych składników

Zalewa do sałatki na zimę powinna składać się przede wszystkim z octu i odpowiednich przypraw. To one wydobędą z warzyw głęboki smak i aromat. Warto dodać między innymi ziarna gorczycy, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli masz swoje ulubione zioła lub przyprawy, to również śmiało możesz je uwzględnić.

Składniki na sałatkę:

  • 2 kg małych cukinii,
  • 900 g papryki,
  • 200 g marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego,
  • olej.
Cukinia to jeden z kluczowych składników na zimową sałatkę warzywną
Cukinia to jeden z kluczowych składników na zimową sałatkę warzywną Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Składniki na zalewę:

  • 200 ml octu 6 proc.,
  • 200 g cukru,
  • duża garść ziarenek ziela angielskiego,
  • 8 liści laurowych,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • woda.

Najlepsza sałatka warzywna na zimę. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Oba składniki połącz w misce, posól i odstaw na ponad godzinę, aby puściły wodę.

W kolejnym kroku odciśnij warzywa z nadmiaru soku, po czym dodaj do nich startą marchew oraz pokrojoną w cienkie plastry paprykę. Ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna gorczycy zagotuj w garnku z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, a mikstura zagotuje, zalej nią warzywa w misce. Dopraw solą i odstaw.

Po kolejnej godzinie spróbuj, czy sałatka ma taki smak, jaki ci odpowiada. W razie konieczności dopraw ją solą oraz pieprzem wedle uznania. Przełóż całość do wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie dociskając. Na wierzch wlej po łyżeczce oleju. 

Na koniec wystarczy dokręcić mocno wieka i umieścić słoiki w garnku z wodą. Kiedy się zagotuje, pasteryzuj wszystko przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.