Sałatka warzywna to element obowiązkowy każdej spiżarni w okresie jesienno-zimowym. Smakowity dodatek do dań mięsnych (i nie tylko) jest prosty w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o najważniejszym etapie, czyli skomponowaniu zalewy.
Zalewa do sałatki na zimę powinna składać się przede wszystkim z octu i odpowiednich przypraw. To one wydobędą z warzyw głęboki smak i aromat. Warto dodać między innymi ziarna gorczycy, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli masz swoje ulubione zioła lub przyprawy, to również śmiało możesz je uwzględnić.
Składniki na sałatkę:
Składniki na zalewę:
Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Oba składniki połącz w misce, posól i odstaw na ponad godzinę, aby puściły wodę.
W kolejnym kroku odciśnij warzywa z nadmiaru soku, po czym dodaj do nich startą marchew oraz pokrojoną w cienkie plastry paprykę. Ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna gorczycy zagotuj w garnku z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, a mikstura zagotuje, zalej nią warzywa w misce. Dopraw solą i odstaw.
Po kolejnej godzinie spróbuj, czy sałatka ma taki smak, jaki ci odpowiada. W razie konieczności dopraw ją solą oraz pieprzem wedle uznania. Przełóż całość do wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie dociskając. Na wierzch wlej po łyżeczce oleju.
Na koniec wystarczy dokręcić mocno wieka i umieścić słoiki w garnku z wodą. Kiedy się zagotuje, pasteryzuj wszystko przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.