• Link został skopiowany

Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja

Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu?
Jak zrobić buraczki tarte do słoików na zimę?
Jak zrobić buraczki tarte do słoików na zimę? Fot. SingerGM / iStock

Buraczki tarte ze słoika kojarzą się przede wszystkim z obiadem, ćwikłą i octem. Nie wszyscy przepadają za smakiem tego ostatniego i z tego powodu rezygnują z przygotowywania tych zapasów na zimę. Okazuje się, że z powodzeniem możesz go pominąć bez szkody dla smaku, a przede wszystkim dla wytrzymałości przetworów.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Do zupy, sałatki, na przekąskę i do ciasta. Jak zrobić dobre buraczki tarte na zimę?

Buraki to prawdziwa skarbnica witamin i warzywo, które w kuchni możesz wykorzystywać na tyle sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, buraczki zasmażane, chipsy, sok, carpaccio, gnocchi, a nawet ciasto to tylko kilka przykładów. Na zimę warto przede wszystkim przygotować z nich zapasy w słoikach. Możesz je ukisić, zrobić z nich zakwas idealny do bożonarodzeniowego barszczu albo zrobić tarte buraczki. I to bez kropli octu.

Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Tylko trzy dodatki

Takie buraki prosto ze słoika możesz wykorzystać potem np. do surówki z jabłkiem, podsmażyć na maśle, zagotować z przyprawami korzennymi albo zmiksować z humusem lub twarogiem i tak zrobić pyszną pastę kanapkową. Z podanych niżej składników zrobisz ok. 3 litrowe słoiki. Jeśli obawiasz się, że do za duża pojemność, przygotuj 6 półlitrowych słoików. Wyparz je i dokładnie sprawdź, czy wszystkie nakrętki są w dobrym stanie.

Tarte buraczki zasmażane
Tarte buraczki zasmażane Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Potrzebne składniki:

  • 4 kg buraków, najlepiej ćwikłowych,
  • 2-3 łyżki soli niejodowanej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru.

Buraki dokładnie umyj, oczyść, odetnij ogonki. Nie musisz ich obierać. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć buraki i gotuj przez ok. 45 minuty, aż będą miękkie. Wyciągnij je z wody (tę możesz wykorzystać np. do podlewania w ogrodzie) i odstaw do ostygnięcia. Możesz je też upiec. Gdy lekko przestygną, obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Najlepiej od razu do dużego garnka. Do garnka z tartymi buraczkami wsyp sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, ustaw na kuchence i podsmażaj przez chwilę. Przełóż gorące buraczki do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut.

PORADA! Jeśli chcesz uniknąć pofarbowanych dłoni, do obierania i tarcia buraków załóż rękawiczki, np. nitrylowe. Już zabrudzone dłonie przetrzyj plastrem lub sokiem z cytryny albo umyj kwaskiem cytrynowym pod bieżącą wodą. Pomóc może także woda z dodatkiem sody oczyszczonej.

Więcej o: