Buraczki tarte ze słoika kojarzą się przede wszystkim z obiadem, ćwikłą i octem. Nie wszyscy przepadają za smakiem tego ostatniego i z tego powodu rezygnują z przygotowywania tych zapasów na zimę. Okazuje się, że z powodzeniem możesz go pominąć bez szkody dla smaku, a przede wszystkim dla wytrzymałości przetworów.
Buraki to prawdziwa skarbnica witamin i warzywo, które w kuchni możesz wykorzystywać na tyle sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, buraczki zasmażane, chipsy, sok, carpaccio, gnocchi, a nawet ciasto to tylko kilka przykładów. Na zimę warto przede wszystkim przygotować z nich zapasy w słoikach. Możesz je ukisić, zrobić z nich zakwas idealny do bożonarodzeniowego barszczu albo zrobić tarte buraczki. I to bez kropli octu.
Takie buraki prosto ze słoika możesz wykorzystać potem np. do surówki z jabłkiem, podsmażyć na maśle, zagotować z przyprawami korzennymi albo zmiksować z humusem lub twarogiem i tak zrobić pyszną pastę kanapkową. Z podanych niżej składników zrobisz ok. 3 litrowe słoiki. Jeśli obawiasz się, że do za duża pojemność, przygotuj 6 półlitrowych słoików. Wyparz je i dokładnie sprawdź, czy wszystkie nakrętki są w dobrym stanie.
Potrzebne składniki:
Buraki dokładnie umyj, oczyść, odetnij ogonki. Nie musisz ich obierać. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć buraki i gotuj przez ok. 45 minuty, aż będą miękkie. Wyciągnij je z wody (tę możesz wykorzystać np. do podlewania w ogrodzie) i odstaw do ostygnięcia. Możesz je też upiec. Gdy lekko przestygną, obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Najlepiej od razu do dużego garnka. Do garnka z tartymi buraczkami wsyp sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, ustaw na kuchence i podsmażaj przez chwilę. Przełóż gorące buraczki do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut.
PORADA! Jeśli chcesz uniknąć pofarbowanych dłoni, do obierania i tarcia buraków załóż rękawiczki, np. nitrylowe. Już zabrudzone dłonie przetrzyj plastrem lub sokiem z cytryny albo umyj kwaskiem cytrynowym pod bieżącą wodą. Pomóc może także woda z dodatkiem sody oczyszczonej.