Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja

Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu?

Buraczki tarte ze słoika kojarzą się przede wszystkim z obiadem, ćwikłą i octem. Nie wszyscy przepadają za smakiem tego ostatniego i z tego powodu rezygnują z przygotowywania tych zapasów na zimę. Okazuje się, że z powodzeniem możesz go pominąć bez szkody dla smaku, a przede wszystkim dla wytrzymałości przetworów.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Do zupy, sałatki, na przekąskę i do ciasta. Jak zrobić dobre buraczki tarte na zimę?

Buraki to prawdziwa skarbnica witamin i warzywo, które w kuchni możesz wykorzystywać na tyle sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, buraczki zasmażane, chipsy, sok, carpaccio, gnocchi, a nawet ciasto to tylko kilka przykładów. Na zimę warto przede wszystkim przygotować z nich zapasy w słoikach. Możesz je ukisić, zrobić z nich zakwas idealny do bożonarodzeniowego barszczu albo zrobić tarte buraczki. I to bez kropli octu.

Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Tylko trzy dodatki

Takie buraki prosto ze słoika możesz wykorzystać potem np. do surówki z jabłkiem, podsmażyć na maśle, zagotować z przyprawami korzennymi albo zmiksować z humusem lub twarogiem i tak zrobić pyszną pastę kanapkową. Z podanych niżej składników zrobisz ok. 3 litrowe słoiki. Jeśli obawiasz się, że do za duża pojemność, przygotuj 6 półlitrowych słoików. Wyparz je i dokładnie sprawdź, czy wszystkie nakrętki są w dobrym stanie.

Tarte buraczki zasmażane
Tarte buraczki zasmażane Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Potrzebne składniki:

  • 4 kg buraków, najlepiej ćwikłowych,
  • 2-3 łyżki soli niejodowanej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru.

Buraki dokładnie umyj, oczyść, odetnij ogonki. Nie musisz ich obierać. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć buraki i gotuj przez ok. 45 minuty, aż będą miękkie. Wyciągnij je z wody (tę możesz wykorzystać np. do podlewania w ogrodzie) i odstaw do ostygnięcia. Możesz je też upiec. Gdy lekko przestygną, obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Najlepiej od razu do dużego garnka. Do garnka z tartymi buraczkami wsyp sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, ustaw na kuchence i podsmażaj przez chwilę. Przełóż gorące buraczki do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut.

PORADA! Jeśli chcesz uniknąć pofarbowanych dłoni, do obierania i tarcia buraków załóż rękawiczki, np. nitrylowe. Już zabrudzone dłonie przetrzyj plastrem lub sokiem z cytryny albo umyj kwaskiem cytrynowym pod bieżącą wodą. Pomóc może także woda z dodatkiem sody oczyszczonej.

Więcej o: