Lekko pikantna, aromatyczna przekąska na zimę. Pachnie tak, że można schrupać cały słoik na raz

Co można zrobić z papryki na zimę? Jeśli masz pod ręką nieco chili oraz przypraw, koniecznie wypróbuj przepis na marynowaną papryczkę w słoikach. W sezonie jesienno-zimowym przyda ci się jako dodatek do wielu dań, a także jako przekąska.

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z dużej ilości papryki, to zapoznaj się z poniższą recepturą na chili w słoikach. Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się na zimę, kiedy warto zadbać o codzienną podaż witaminy C oraz innych wartości odżywczych wspierających zdrowie.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Co można zrobić z papryki na zimę? Co roku sięgam po ten sam przepis

Nasz przepis na paprykę chili w zalewie jest prosty i skuteczny. Wystarczy, że masz pod ręką świeże papryczki, czosnek i wybrane przyprawy. Chwila pracy i voila! Pyszny, chrupiący i obłędnie aromatyczny dodatek do sałatek, dipów, kanapek oraz dań obiadowych gotowy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się samym przysmakiem. Z poniższych składników powinny wyjść 3-4 średniej wielkości słoiki. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć podane proporcje. 

Składniki:

  • 900 g papryki chili,
  • 800 ml wody,
  • 400 ml octu,
  • 90 g cukru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 łyżeczki soli,
  • garść ziaren pieprzu,
  • garść ziaren ziela angielskiego.
Chili w słoiku to świetna przekąska na zimę
Chili w słoiku to świetna przekąska na zimę fot. Bluesnap / pixabay.com

Papryka chili w słoikach na zimę. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia papryczek. Czosnek obierz z łupiny i przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Do każdego dodaj po liściu laurowym oraz kilku ziarnach pieprzu i ziela angielskiego. W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem marynaty.

Wlej do garnka wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj całość przez kilka minut, aż płyn zacznie wrzeć. Nie zapomnij, by co jakiś czas zamieszać. Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą, zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do słoików.

Nie wlewaj marynaty po sam wierzch, zostaw ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni. Zakręć precyzyjnie wieka, po czym umieść słoiki w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Wlej wody mniej więcej do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Na koniec wystaw przysmaki z garnka i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.