Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z dużej ilości papryki, to zapoznaj się z poniższą recepturą na chili w słoikach. Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się na zimę, kiedy warto zadbać o codzienną podaż witaminy C oraz innych wartości odżywczych wspierających zdrowie.
Nasz przepis na paprykę chili w zalewie jest prosty i skuteczny. Wystarczy, że masz pod ręką świeże papryczki, czosnek i wybrane przyprawy. Chwila pracy i voila! Pyszny, chrupiący i obłędnie aromatyczny dodatek do sałatek, dipów, kanapek oraz dań obiadowych gotowy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się samym przysmakiem. Z poniższych składników powinny wyjść 3-4 średniej wielkości słoiki. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć podane proporcje.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia papryczek. Czosnek obierz z łupiny i przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Do każdego dodaj po liściu laurowym oraz kilku ziarnach pieprzu i ziela angielskiego. W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem marynaty.
Wlej do garnka wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj całość przez kilka minut, aż płyn zacznie wrzeć. Nie zapomnij, by co jakiś czas zamieszać. Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą, zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do słoików.
Nie wlewaj marynaty po sam wierzch, zostaw ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni. Zakręć precyzyjnie wieka, po czym umieść słoiki w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Wlej wody mniej więcej do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Na koniec wystaw przysmaki z garnka i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.