Do trzech razy sztuka? Wielu Polaków nie wie, czy można smażyć na tym samym oleju

Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Wiele osób zadaje sobie to pytanie podczas przygotowania kotletów czy frytek. Chociaż powtórne wykorzystanie tłuszczu wydaje się bardzo ekonomiczne, może nieść ze sobą pewne ryzyko.

Smażenie na głębokim oleju jest popularną techniką kulinarną, która nadaje potrawom wyjątkowy smak i chrupkość. Jednak po zakończeniu przygotowywania posiłku często pojawia się dylemat: czy można użyć tego samego oleju po raz kolejny? Choć jest to kuszące, decyzja o ponownym wykorzystaniu oleju powinna być uwarunkowana od kilku rzeczy.

Zobacz wideo Jak utylizować tłuszcz po smażeniu, by uniknąć przykrej niespodzianki z zatkanymi rurami?

Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Są pewne warunki

Można używać tego samego oleju do smażenia więcej niż jeden raz, ale wiąże się to z pewnymi zasadami. Przede wszystkim tłuszczu nie można rozgrzewać do punktu dymienia. Uwalniają się wtedy kancerogenne substancje, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Należy mieć na uwadze, że po każdym smażeniu olej traci swoje właściwości, a jego temperatura dymienia (moment, w którym olej zaczyna się palić) obniża się.

Jeśli smażysz potrawy, które nie pozostawiają resztek, jak frytki, oleju można użyć kilkukrotnie. W przypadku panierowanych mięs tłuszcz szybko się zanieczyszcza, co czyni go nieodpowiednim do ponownego użycia. Samo przecedzenie oleju nie wystarczy, dlatego najlepiej będzie, jeśli w odpowiedni sposób go zutylizujesz.

OSTRZEŻENIE! Jeśli olej zmienił kolor na ciemny, a dodatkowo zaczął mieć nieprzyjemny zapach, koniecznie się go pozbądź. Nie warto ryzykować zdrowiem dla kilku złotych.

Olej wylewany na patelnię
Olej wylewany na patelnię alekc79 / Getty Images/iStockphoto

Gdzie wyrzucać zużyty olej? Popularny błąd może uderzyć po kieszeni

W wielu domach resztki jedzenia spuszcza się w toalecie. Nie inaczej jest również ze zużytym olejem, który po wykorzystaniu ląduje w kanalizacji. To błąd mogący mieć poważne, finansowe konsekwencje. Tłuszcz osadzający się w rurach powoduje ich zatykanie, co prowadzi do awarii odpływów, a w skrajnych przypadkach do kosztownego remontu łazienki. Dlatego tak ważne jest odpowiednie utylizowanie zużytego oleju, np. przez jego przechowywanie w zamkniętym pojemniku i oddawanie do specjalnych punktów zbiórki. Aby w łatwy sposób usunąć olej z patelni, warto wykorzystać pewien trik. Wystarczy wyłożyć odpływ w kuchennym zlewie folią aluminiową, przelać do środka zużyty tłuszcz i poczekać, aż wystygnie. Chłodny zmieni swój stan skupienia i będzie łatwiejszy do wyrzucenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.