Pożegnaj nudną kapustę. Zawiń gołąbki w to warzywo, a rodzina nie odklei się od talerzy

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy się z kapustą oraz tradycyjnym farszem z mięsa i ryżu. Warto jednak od czasu do czasu porzucić klasykę na rzecz nowatorskich wariacji potraw. W co można zawinąć gołąbki? To warzywo okazuje się do tego wprost idealne.

Mięsne gołąbki są niezaprzeczalną klasyką. Warto jednak spróbować nowych farszy, które całkowicie zmienią smak tego dania. Dzięki temu, że kapustę można wypełnić różnymi składnikami, jesteśmy w stanie odkryć nowe, smaczne kombinacje. Chcesz dodać gołąbkom nowoczesnego twistu? Zawiń farsz w inne warzywo, a rodzina oniemieje z zachwytu.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czym można nadziać gołąbki? Spróbuj wersji bez mięsa

Kiedy słyszysz o jarskich gołąbkach, momentalnie przestajesz mieć na nie ochotę? Z tym przepisem to przeszłość. Spróbuj wykonać je z poniższym farszem, a staną się częstym daniem na twoim stole. Potrzebne składniki to:

  • średnia główka kapusty,
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • puszka pomidorów,
  • dwie posiekane cebule,
  • 200 g posiekanych pieczarek,
  • 1 starta marchewka,
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę,
  • łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę oraz pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i startą marchewkę. Kiedy warzywo zmięknie, wrzuć kaszę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i przygotuj kapustę do nakładania farszu. Liście oddziel od głąba i blanszuj w garnku z wrzątkiem przez 3-4 minuty, do miękkości. Następnie odsącz nadmiar wody papierowym ręczniczkiem i na każdy z nich ułóż dwie łyżki farszu. Uformuj gołąbki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej pomidorami w puszce (wcześniej możesz doprawić je wedle uznania), przykryj folią i piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne)
Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

W co można zawinąć gołąbki? Przygotuj potrawę w azjatyckim stylu

Jeśli nie przepadasz za jarskimi przepisami lub nie masz aktualnie ochoty na gołąbki wegetariańskie, spróbuj zrobić mięsny farsz w azjatyckim stylu. Dzięki aromatycznym przyprawom mięso nabierze niespotykanego smaku. Zawiń je w pora, a otrzymasz przepyszną wariację gołąbków. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 3 duże pory,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • jedna posiekana cebula,
  • jedna starta marchewka,
  • centymetr startego, świeżego imbiru,
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki sosu rybnego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • bulion do gotowania.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Teraz zajmiemy się przygotowaniem farszu. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po krótkiej chwili dodaj mięso i smaż, aż się przyrumieni. Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj przyprawy oraz ryż i połącz wszystkie składniki. Przygotujmy pora do faszerowania. Odetnij zielone części liści, pozostawiając jedynie białą i jasnozieloną część. Każdy z liści oderwij i dokładnie oczyść z zabrudzeń. Zblanszuj je dokładnie tak jak liście kapusty, aż staną się jędrne. Po gotowaniu przełóż je na chwilę do miski z zimną wodą, osusz ręcznikami i faszeruj. Żeby się nie rozwijały, warto owinąć je nitką. Kiedy pakieciki będą gotowe, przełóż je do garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem ok. 35 minut. Wyłóż na talerz i podaj posypane świeżymi ziołami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.