Mięsne gołąbki są niezaprzeczalną klasyką. Warto jednak spróbować nowych farszy, które całkowicie zmienią smak tego dania. Dzięki temu, że kapustę można wypełnić różnymi składnikami, jesteśmy w stanie odkryć nowe, smaczne kombinacje. Chcesz dodać gołąbkom nowoczesnego twistu? Zawiń farsz w inne warzywo, a rodzina oniemieje z zachwytu.
Kiedy słyszysz o jarskich gołąbkach, momentalnie przestajesz mieć na nie ochotę? Z tym przepisem to przeszłość. Spróbuj wykonać je z poniższym farszem, a staną się częstym daniem na twoim stole. Potrzebne składniki to:
Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę oraz pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i startą marchewkę. Kiedy warzywo zmięknie, wrzuć kaszę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i przygotuj kapustę do nakładania farszu. Liście oddziel od głąba i blanszuj w garnku z wrzątkiem przez 3-4 minuty, do miękkości. Następnie odsącz nadmiar wody papierowym ręczniczkiem i na każdy z nich ułóż dwie łyżki farszu. Uformuj gołąbki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej pomidorami w puszce (wcześniej możesz doprawić je wedle uznania), przykryj folią i piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
Jeśli nie przepadasz za jarskimi przepisami lub nie masz aktualnie ochoty na gołąbki wegetariańskie, spróbuj zrobić mięsny farsz w azjatyckim stylu. Dzięki aromatycznym przyprawom mięso nabierze niespotykanego smaku. Zawiń je w pora, a otrzymasz przepyszną wariację gołąbków. Składniki, których będziesz potrzebować:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Teraz zajmiemy się przygotowaniem farszu. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po krótkiej chwili dodaj mięso i smaż, aż się przyrumieni. Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj przyprawy oraz ryż i połącz wszystkie składniki. Przygotujmy pora do faszerowania. Odetnij zielone części liści, pozostawiając jedynie białą i jasnozieloną część. Każdy z liści oderwij i dokładnie oczyść z zabrudzeń. Zblanszuj je dokładnie tak jak liście kapusty, aż staną się jędrne. Po gotowaniu przełóż je na chwilę do miski z zimną wodą, osusz ręcznikami i faszeruj. Żeby się nie rozwijały, warto owinąć je nitką. Kiedy pakieciki będą gotowe, przełóż je do garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem ok. 35 minut. Wyłóż na talerz i podaj posypane świeżymi ziołami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.