Żaden dżem truskawkowy ani konfitura. Łączę z serem i smaruję naleśniki. Smak nie do zapomnienia

Naleśniki to jedno z najprostszych dań. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy już w domu, żeby przygotować pyszne placuszki. Pierwsze skrzypce gra jednak farsz. Ja korzystam z owoców sezonowych i do jego przygotowania wykorzystuję śliwki.

Chyba nie ma na świecie bardziej uniwersalnej potrawy niż naleśniki. Można jeść je zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Wszystko zależy od farszu i dodatków. Niektórzy wolą wersję na słodko (z serkiem, twarogiem, owocami, sosem czekoladowym, dżemem), inni na słono (z kurczakiem, serem, szynką, pieczarkami, szpinakiem). Znajdą się też miłośnicy suchych placuszków.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Prosty przepis na naleśniki na słodko. Smaży się je szybko i przyjemnie

Wrzesień to przede wszystkim czas śliwek, jabłek i gruszek. Warto wykorzystać tę wiedzę podczas smażenia naleśników. Z owoców można bowiem zrobić pyszny farsz, dzięki któremu danie będzie rozpływać się w ustach. Zacznijmy jednak od przygotowania placuszków. Będą ci potrzebne następujące produkty:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 naleśników, w zależności od średnicy patelni. W moim przypadku jest to 28 cm. Jeśli chodzi o szklankę, zawsze biorę taką o pojemności 250 ml.

PORADA! Jeśli lubisz grube i bardzo puszyste naleśniki, zamiast dodawać całe jajka, możesz ubić białka na sztywno i wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Prosty przepis na naleśniki na słodko
Prosty przepis na naleśniki na słodko pexels.com/Eli Verenich

Z czym naleśniki na słodko? Zrób pyszny farsz z sera i śliwek

Zmiksuj wszystkie składniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcje ciasta. Po usmażeniu naleśników ułóż je na talerzu i odłóż na bok. Czas przygotować śliwkowy farsz. Oto potrzebne składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wydaje się banalne, prawda? To tylko trzy produkty, a gwarantuję ci, że po połączeniu smakują lepiej niż sklepowy dżem. Na początku umyj śliwki, przekrój je na pół i wyciągnij pestki. Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem, dodaj cynamon i duś na małym ogniu przez 10 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Potrzebujesz:

  • 60 dkg białego sera,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • ekstrakt waniliowy.

Włóż wszystko do miski, dodaj farsz ze śliwek i zmiksuj całość. Posmaruj usmażone wcześniej naleśniki i zwiń w rulony albo złóż w trójkąty. Pycha! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.