Koniec lata to idealna okazja, aby zatrzymać niepowtarzalny smak owoców i rozkoszować się nim również jesienią oraz zimą. Wśród przetworów istnieje rarytas, który łatwo przygotujesz samodzielnie w domu. Chodzi o gruszki w syropie, które będą jak znalazł jako deser oraz jako półprodukt do ciast, deserów czy zapiekanych mięs.
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Zamiast kompot z gruszek na zimę, przygotuj gruszki w syropie. Później sobie podziękujesz
Mamy dla ciebie przepis na subtelnie doprawione cynamonem i goździkami gruszki w lekkim syropie cukrowym. Dzięki temu zatrzymasz i wzmocnisz ich naturalny smak. Do przygotowania tego aromatycznego deseru potrzebujesz:
- 8 dużych, twardych gruszek,
- 1 litr wody,
- 500 g cukru,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 długa laska cynamonu (lub 2 krótkie laski).
Jak się robi gruszki w słoikach na zimę? Domowy przepis na zachwycający deser
Gruszki w syropie możesz podawać jednakowo na śniadanie lub jako deser z lodami, lub kremem. Pozostały po wyjęciu owoców syrop z powodzeniem możesz wykorzystać do rozcieńczenia i stworzenia niepowtarzalnego w smaku napoju. W odsłonie z korzennymi przyprawami będą jeszcze bardziej zachwycać aromatem.
- Napełnij dużą miskę do połowy zimną wodą i odrobiną soku z cytryny. Dodaj cukier i przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Obierz gruszki i przekrój je na pół (jeśli są bardzo małe, możesz zostawić je w całości). Pozostaw ogonki, jeśli podoba ci się ich wygląd, ale możesz je usunąć, jeśli wolisz. Użyj łyżki do wydrążania lub łyżeczki, aby wydrążyć pestki i rdzeń.
- Przełóż gruszki do wysterylizowanych słoików i ostrożnie wlej gorący syrop. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone w syropie, a następnie zamknij.
- Umieść słoiki w dużym garnku i napełnij je wodą w ilości wystarczającej do ich całkowitego przykrycia. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Ostrożnie wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia. Zamknięte słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej do roku. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 tygodni.