Dodaj do gruszek w syropie na zimę, a przepadniesz. Ten przepis zasługuje na medal olimpijski

Co jest lepsze od kompotu z gruszek na zimę? Gruszki w syropie. To prawdziwa uczta dla smakoszy, która zachwyca w smaku swoją delikatnością i słodyczą. Co ważne, przygotowanie przetworu zajmuje niecałą godzinę i jest bajecznie proste.

Koniec lata to idealna okazja, aby zatrzymać niepowtarzalny smak owoców i rozkoszować się nim również jesienią oraz zimą. Wśród przetworów istnieje rarytas, który łatwo przygotujesz samodzielnie w domu. Chodzi o gruszki w syropie, które będą jak znalazł jako deser oraz jako półprodukt do ciast, deserów czy zapiekanych mięs.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Zamiast kompot z gruszek na zimę, przygotuj gruszki w syropie. Później sobie podziękujesz

Mamy dla ciebie przepis na subtelnie doprawione cynamonem i goździkami gruszki w lekkim syropie cukrowym. Dzięki temu zatrzymasz i wzmocnisz ich naturalny smak. Do przygotowania tego aromatycznego deseru potrzebujesz:

  • 8 dużych, twardych gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 długa laska cynamonu (lub 2 krótkie laski).

Jak się robi gruszki w słoikach na zimę? Domowy przepis na zachwycający deser

Gruszki w syropie możesz podawać jednakowo na śniadanie lub jako deser z lodami, lub kremem. Pozostały po wyjęciu owoców syrop z powodzeniem możesz wykorzystać do rozcieńczenia i stworzenia niepowtarzalnego w smaku napoju. W odsłonie z korzennymi przyprawami będą jeszcze bardziej zachwycać aromatem.

  1. Napełnij dużą miskę do połowy zimną wodą i odrobiną soku z cytryny. Dodaj cukier i przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  2. Obierz gruszki i przekrój je na pół (jeśli są bardzo małe, możesz zostawić je w całości). Pozostaw ogonki, jeśli podoba ci się ich wygląd, ale możesz je usunąć, jeśli wolisz. Użyj łyżki do wydrążania lub łyżeczki, aby wydrążyć pestki i rdzeń.
  3. Przełóż gruszki do wysterylizowanych słoików i ostrożnie wlej gorący syrop. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone w syropie, a następnie zamknij.
  4. Umieść słoiki w dużym garnku i napełnij je wodą w ilości wystarczającej do ich całkowitego przykrycia. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Ostrożnie wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia. Zamknięte słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej do roku. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 tygodni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.