Już nie moczę go w mleku. Lepszego schabu nie jadłam, a wszystko to zasługa sekretnego składnika

W czym moczyć schab, żeby był miękki i kruchy? Większość odpowie, że w mleku, ale znalazłam lepszą opcję. Dzięki tej marynacie pełnej smaku i świeżych ziół mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Pieczony schab nigdy nie wyszedł mi lepiej.

Schab na polskich stołach króluje przede wszystkim pod postacią kotletów, choć chętnie sięgamy też po rolady i to nie tylko od święta. Ciekawą alternatywą są też bitki ze schabu. Tym razem proponujemy jednak pieczeń ze schabu. Jak upiec schab, żeby był miękki i soczysty?

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

W czym moczyć schab zamiast mleka, żeby był miękki i kruchy? Wybierz te produkty

Odpowiednie wymoczenie schabu jest kluczowe nie tylko przy przygotowywaniu schabowych. Zamarynowane mięso będzie kruche, delikatne, aromatyczne i soczyste. Najczęściej wybieramy mleko z dodatkiem cebuli, ale nie jest to jedyny wybór. W czym moczyć schab? Wybierz kefir. Zawiera kwas mlekowy, który rozluźnia włókna mięśniowe i zmiękcza mięso. To właśnie dzięki temu schab po upieczeniu albo usmażeniu jest delikatny i kruchy. Podobnie sprawdzą się także jogurt lub maślanka.

Co na obiad? Pieczeń ze schabu marynowana w kefirze. Przepis prosty i bajecznie pyszny

Najprostszą marynatę zrobisz z 2 szklanek kefiru, pokrojonej w piórka cebuli i odrobiny pieprzu ziołowego. Zdecydowanie radzimy jednak dorzucić do niej garść świeżych ziół. Dzięki temu pieczeń będzie aromatyczna i pełna smaku.

PORADA! Schab najlepiej jest marynować przez całą noc w lodówce. Pamiętaj, by przed pieczeniem ogrzać mięso do temperatury pokojowej. Inaczej nie upiecze się równomiernie, wszystko potrwa dłużej, a w konsekwencji pieczeń może okazać się sucha.

Schab pieczony
Schab pieczony Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Potrzebne składniki:

  • 500 g schabu,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula (jeśli nie przepadasz za jej smakiem, możesz ją pominąć),
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona),
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek lub majeranek,
  • 2 łyżki oliwy.

Schab oczyść i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż mięso do sporej brytfanny albo głębokiego naczynia. Do miski przelej kefir, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i świeże zioła. Wymieszaj, dorzuć cebulę pokrojoną w piórka i oliwę. Wymieszaną marynatą dokładnie natrzyj schab zarówno z wierzchu, jak i od spodu. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Zdejmij nadmiar marynaty ze schabu. Rozgrzej patelnię i podsmaż przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczysty. Uważaj, bo będzie pryskać. Tak zrumieniony schab piecz przez ok. 70-80 minut, przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Odstaw do przestudzenia i krój w plastry, dopiero gdy mięso "odpocznie". Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami, kaszą i zasmażaną kapustą albo w sosie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.