Z uprawą cebuli na szczypiorek poradzi sobie nawet niewprawny ogrodnik. Nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, a jeśli będziesz trzymać się podstawowych zasad, z pewnością szybko wyhodujesz aromatyczny i pachnący szczypior. Potrzebujesz jedynie odrobinę miejsca na balkonie lub parapecie, doniczkę i odpowiednią cebulę.
Cebulę na szczypior można sadzić o każdej porze roku. Najlepiej robić to co dwa tygodnie, aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów. Doniczka powinna być duża, aby cebula mogła swobodnie wypuścić koszenie, ale dobrze sprawdzą się także skrzynki i pojemniki do uprawy ziół.
Jaką cebulę na szczypior wybrać? Otóż powinna być ona wyrośnięta, zdrowa i nieprzesuszona. Najlepiej sprawdzi się cebula dymka, która zaczęła wypuszczać już nowe listki. Jednak zanim wsadzisz ją do doniczki, dobrze obejrzyj bulwę. Nie powinna mieć plamek ani zadrapań. Przydatny jest także "test ręki". Weź cebulę w dłoń i sprawdź twardość. Jeśli jest miękka to znak, że zaczęła się psuć i cała uprawa pójdzie na marne.
Cebula na szczypior nie ma specjalnych wymagań i wyrośnie niemal na każdym rodzaju podłoża. Po wsadzeniu nie należy przykrywać jej całej ziemią, a pozostawić nad powierzchnią co najmniej połowę bulwy. Najlepszym stanowiskiem będzie miejsce nasłonecznione, a więc świetnie sprawdzi się w uprawie na parapecie. Po trzech tygodniach od wsadzenia szczypior będzie gotowy do jedzenia i będzie można go ściąć. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.