Wielu z nas kojarzy potrawkę z kurczaka ze szkolnymi obiadami, które często zostawiały wiele do życzenia. Jednak przygotowana w domu, według poniższego przepisu, może zupełnie odmienić twoje wspomnienia z dzieciństwa. Spróbuj tego dania, a z pewnością nie raz zagości na twoim stole.
Do ugotowania potrawki najlepiej nadaje się mięso z rosołu, dlatego warto dodawać go trochę więcej podczas gotowania zupy. Wiele osób podczas przyrządzania sosu rezygnuje z istotnego dodatku, jakim są rodzynki. To ogromny błąd, gdyż słodycz suszonych owoców sprawia, że smak dania jest idealnie wyważony. Składniki, których potrzebujesz:
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj oba składniki rózgą, aby uzyskać zasmażkę. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj bulion. Gotuj na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj odcedzone rodzynki, sok z cytryny oraz pokrojone mięso z kurczaka. Duś pod przykryciem przez około 5 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Zahartuj tę mieszankę, dodając niewielką ilość gorącego sosu, a następnie powoli wlej ją do garnka. Wyłącz gaz i dopraw sos solą, pieprzem oraz cukrem. Wcześniej ugotowany ryz polej sosem i podawaj w towarzystwie marchewki z groszkiem.
Maślana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do obiadu. Jej niepowtarzalny smak doskonale dopełnia również potrawkę. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych, mrożonych jak i konserwowych warzyw. Potrzebne składniki:
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie plasterki lub kostkę. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 6 minut, aż zacznie mięknąć. Następnie dodaj groszek i gotuj kolejne 3-4 minuty. Odcedź warzywa i przełóż je z powrotem do garnka. Dodaj masło i mieszaj z marchewką oraz groszkiem aż całkowicie się rozpuści. Dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą oraz pieprzem i wyłóż na talerze. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.