Niegdyś zmora szkolnych stołówek. Zalałam kurczaka tym sosem i mam problem. Syn mógłby jeść codziennie

Przygotowanie potrawki z kurczaka jest świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Choć nie wszystkim to danie kojarzy się smacznie, warto spróbować je odczarować. Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka? Sekretem jest pyszny, kremowy sos, który doskonale komponuje się z mięsem i ryżem.

Wielu z nas kojarzy potrawkę z kurczaka ze szkolnymi obiadami, które często zostawiały wiele do życzenia. Jednak przygotowana w domu, według poniższego przepisu, może zupełnie odmienić twoje wspomnienia z dzieciństwa. Spróbuj tego dania, a z pewnością nie raz zagości na twoim stole.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka? Cytrynowy sos rozpływa się w ustach

Do ugotowania potrawki najlepiej nadaje się mięso z rosołu, dlatego warto dodawać go trochę więcej podczas gotowania zupy. Wiele osób podczas przyrządzania sosu rezygnuje z istotnego dodatku, jakim są rodzynki. To ogromny błąd, gdyż słodycz suszonych owoców sprawia, że smak dania jest idealnie wyważony. Składniki, których potrzebujesz:

  • ryż ugotowany na sypko,
  • obrane mięso z kurczaka wyjętego z rosołu,
  • 1 cytryna,
  • 1,5 litra bulionu,
  • garść rodzynek namoczonych w wodzie,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 żółtko,
  • 50 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz, cukier.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj oba składniki rózgą, aby uzyskać zasmażkę. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj bulion. Gotuj na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj odcedzone rodzynki, sok z cytryny oraz pokrojone mięso z kurczaka. Duś pod przykryciem przez około 5 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Zahartuj tę mieszankę, dodając niewielką ilość gorącego sosu, a następnie powoli wlej ją do garnka. Wyłącz gaz i dopraw sos solą, pieprzem oraz cukrem. Wcześniej ugotowany ryz polej sosem i podawaj w towarzystwie marchewki z groszkiem.

Potrawka, fot. MarenWischnewski / iStock
Potrawka, fot. MarenWischnewski / iStock Potrawka, fot. MarenWischnewski / iStock

Jak się robi marchewkę z groszkiem? To jedyny i słuszny dodatek do potrawki

Maślana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do obiadu. Jej niepowtarzalny smak doskonale dopełnia również potrawkę. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych, mrożonych jak i konserwowych warzyw. Potrzebne składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 250 g zielonego groszku,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • pieprz i sól do smaku.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie plasterki lub kostkę. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 6 minut, aż zacznie mięknąć. Następnie dodaj groszek i gotuj kolejne 3-4 minuty. Odcedź warzywa i przełóż je z powrotem do garnka. Dodaj masło i mieszaj z marchewką oraz groszkiem aż całkowicie się rozpuści. Dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą oraz pieprzem i wyłóż na talerze. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.