Chyba nie znam człowieka, który by nie lubił sosu pieczarkowego. W naszym domu gości praktycznie raz w tygodniu, a bakcyla do jego przygotowania złapała już nawet moja córka. Wystarczy otworzyć zeszyt babci, zastosować się do kilku prostych zasad i przepyszny dodatek do mięs, ziemniaków i makaronów gotowy. Nawet wybredny mąż nie może się mu oprzeć.
W swoim życiu spróbowałam wielu sosów pieczarkowych, ale żaden nie umywa się do tego, który przez lata przygotowywała moja babcia. Zanim odeszła, podzieliła się przepisem, który chowam w zeszycie i pokazuję tylko wybranym. Czego potrzebujesz, by go zrobić?
Składniki:
Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz od razu zabrać się za zrobienie sosu. Nie potrzebujesz wiele czasu, by wyciągnąć z produktów niepowtarzalny smak, który z pewnością na stałe zagości również i w waszym domu.
Sposób przygotowania:
PORADA! Jeśli nie lubisz sosów bez dodatku mięsa, do tej wersji pieczarkowego możesz dodać usmażony na patelni boczek. Jeśli wybierzesz wersję wędzoną, po pokrojeniu na kawałki, usmażeniu i dodaniu do sosu miej na uwadze, że warto wtedy dodać nieco mniej soli. Wszystko dlatego, że ze względu na boczek finalnie może wyjść bardziej słony.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.