Babci za ten sos pieczarkowy nawet Magda Gessler biłaby brawo. Żaden sekret, tylko proste dodatki

Szukasz czegoś idealnego zarówno do mięs, jak i do kasz lub makaronu? Postaw na sos pieczarkowy. Przepis jest banalnie prosty i radzi sobie z nim nawet moja jedenastoletnia córka. Jak go zrobić?

Chyba nie znam człowieka, który by nie lubił sosu pieczarkowego. W naszym domu gości praktycznie raz w tygodniu, a bakcyla do jego przygotowania złapała już nawet moja córka. Wystarczy otworzyć zeszyt babci, zastosować się do kilku prostych zasad i przepyszny dodatek do mięs, ziemniaków i makaronów gotowy. Nawet wybredny mąż nie może się mu oprzeć.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Szybki i rozpływający się w ustach sos pieczarkowy. Przepis to sekret mojej babci, ale się podzielę

W swoim życiu spróbowałam wielu sosów pieczarkowych, ale żaden nie umywa się do tego, który przez lata przygotowywała moja babcia. Zanim odeszła, podzieliła się przepisem, który chowam w zeszycie i pokazuję tylko wybranym. Czego potrzebujesz, by go zrobić?

Szybki obiad z kurczakiem, makaronem i sosem pieczarkowym
Szybki obiad z kurczakiem, makaronem i sosem pieczarkowym fot. Sebalos / iStock.com

Składniki:

  • około 300 jasnych pieczarek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju;
  • śmietana 18% - około 1/3 szklanki;
  • natka pietruszki;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić prosty sos pieczarkowy? Zakasaj rękawy i do roboty

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz od razu zabrać się za zrobienie sosu. Nie potrzebujesz wiele czasu, by wyciągnąć z produktów niepowtarzalny smak, który z pewnością na stałe zagości również i w waszym domu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pieczarki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plastry, lub kostkę - w zależności od tego, którą formę preferujesz.
  2. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, obierz i przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
  3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Mieszaj co jakiś czas, aż do odparowania pieczarek. Wszystko powinno zająć do 7 minut.
  4. Posól składniki, dodaj łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki i smaż około 3 minut.
  5. Dolej śmietanę, dopraw pieprzem i solą do smaku, zagotuj i wyłącz palnik. Smacznego!

PORADA! Jeśli nie lubisz sosów bez dodatku mięsa, do tej wersji pieczarkowego możesz dodać usmażony na patelni boczek. Jeśli wybierzesz wersję wędzoną, po pokrojeniu na kawałki, usmażeniu i dodaniu do sosu miej na uwadze, że warto wtedy dodać nieco mniej soli. Wszystko dlatego, że ze względu na boczek finalnie może wyjść bardziej słony.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.