Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa zebrane w drugiej części lata. Wtedy też dostępna w sklepach cukinia jest najtańsza. Warto wykorzystać ją do zrobienia obiadu albo sałatki, ewentualnie położyć na kanapkę albo połączyć z hummusem i zaserwować jako przekąskę na imprezach.
Cukinia jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Polacy często decydują się uprawiać ją na działce albo w przydomowym ogródku, żeby w każdej chwili móc rozkoszować się jej delikatnym smakiem. Warzywo ma jeszcze jedno przydatne zastosowanie. Można zrobić z niego przetwory. Najbardziej klasycznym przepisem jest marynowana cukinia. Warto jednak sięgnąć po coś bardziej wyszukanego i zrobić cukinię w zalewie musztardowej. Idealnie sprawdzi się do obiadu. Będą ci potrzebne:
Umyj i obierz cukinie. Pozbądź się pestek i pokrój warzywo w słupki. Wkładaj je pionowo do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoja wrzuć 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz jedną gałązkę kopru. Teraz czas przygotować zalewę.
PORADA! Wybierz delikatną musztardę, np. delikatesową, kremską albo miodową. Wtedy cukinia będzie miała delikatny, słodkawy smak.