Już nie marynowana. Na zimę zrób cukinię w tym sosie. Jeden słoik nie wystarczy

Końcówka lata to idealny czas na robienie przetworów. Dzięki temu nawet w środku zimy będziesz mógł delektować się pysznymi sezonowymi warzywami. Jeśli chcesz spróbować zaskakującego połączenia smaków, zrób cukinię w zalewie musztardowej.

Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa zebrane w drugiej części lata. Wtedy też dostępna w sklepach cukinia jest najtańsza. Warto wykorzystać ją do zrobienia obiadu albo sałatki, ewentualnie położyć na kanapkę albo połączyć z hummusem i zaserwować jako przekąskę na imprezach.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Zrób zalewę musztardową

Cukinia jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Polacy często decydują się uprawiać ją na działce albo w przydomowym ogródku, żeby w każdej chwili móc rozkoszować się jej delikatnym smakiem. Warzywo ma jeszcze jedno przydatne zastosowanie. Można zrobić z niego przetwory. Najbardziej klasycznym przepisem jest marynowana cukinia. Warto jednak sięgnąć po coś bardziej wyszukanego i zrobić cukinię w zalewie musztardowej. Idealnie sprawdzi się do obiadu. Będą ci potrzebne:

  • 4 kg cukinii,
  • 2 szklanki octu spirytusowego,
  • 3 litry wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 10 łyżek musztardy,
  • gałązki kopru z baldachami,
  • przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie.
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Przetwory z cukinii na zimę do słoików Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Proste przetwory z cukinii. Chwila roboty, a ile pyszności później

Umyj i obierz cukinie. Pozbądź się pestek i pokrój warzywo w słupki. Wkładaj je pionowo do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoja wrzuć 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz jedną gałązkę kopru. Teraz czas przygotować zalewę.

  1. Wlej do garnka 3 litry wody.
  2. Dodaj 4 łyżki soli, ocet oraz cukier.
  3. Gotuj całość do rozpuszczenia składników.
  4. Dołóż 10 łyżek musztardy i ponownie wymieszaj całość.
  5. Zalej przygotowaną mieszanką zawartość słoików.
  6. Zakręć i zapasteryzuj słoje.

PORADA! Wybierz delikatną musztardę, np. delikatesową, kremską albo miodową. Wtedy cukinia będzie miała delikatny, słodkawy smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.