Jeśli zrobisz to dobrze, wypijesz pyszną kawę! Wychodzi lepsza niż z ekspresu

Jak używać kawiarki? Nie każdy wie, jak dokładnie działa to urządzenie. Jeśli masz je w domu i chciałbyś wykorzystywać kawiarkę do parzenia ulubionej kawy, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem.

Pyszna, aromatyczna kawa to napój, bez którego wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić udanego dnia. Zaliczasz się do tej grupy? W takim razie, jeśli jeszcze tego nie robiłeś, możesz sprawdzić, jak będzie Ci smakować ten napój przygotowany za pomocą kawiarki.           

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Kawiarka – co to jest?

Kawiarka to bardzo proste urządzenie stanowiące rodzaj ciśnieniowego zaparzacza do kawy. Zazwyczaj jest wykonywana ze stali nierdzewnej bądź aluminium. Dzięki niej możesz się cieszyć smaczną kawą nawet wtedy, gdy nie masz w domu ekspresu. Do jej zalet zalicza się chociażby kompaktowość, prostotę wykonania i łatwość konserwacji. Urządzenie to składa się zaledwie z trzech części, a mianowicie:

  • dolnego zbiornika przeznaczonego na wodę, pełniącego zarazem funkcję podstawy dla kawiarki;
  • sitka/koszyczka na zmieloną kawę;
  • górnej komory, w której zbiera się powstały napój.

Kawiarka  – jak działa to urządzenie?    

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?  To wcale nie jest takie trudne. Najpierw jednak warto sobie uświadomić, jak działa kawiarka.

Woda gotuje się w dolnym zbiorniku, a następnie przedostaje się wyżej poprzez specjalną wąską rurkę. Tak trafia do sitka, gdzie namacza znajdującą się tam kawę i ostatecznie wpływa do górnej komory, która jest przeznaczona na gotowy napój. Najczęściej z kawiarki korzysta się na kuchence gazowej lub elektrycznej, jednak można też znaleźć modele dobre do kuchni indukcyjnej.

A co dokładnie musisz zrobić, by cieszyć się aromatem kawy prosto z kawiarki? W pierwszej kolejności zagotuj wodę w czajniku, odczekaj chwilę i nalej ją do dolnego zbiornika. Uważaj jednak, by nie przekroczyć poziomu, na którym znajduje się zawór. Nasyp też kawy do sitka – nie ubijaj jej, ale pozwól, by sięgała do jego krawędzi. Następnie wsadź sitko do zbiornika z wodą. Zadbaj o to, by krawędzie urządzenia były czyste, a w następnym kroku skręć ze sobą komorę górną i dolną.

Kawiarkę postaw na wybranym palniku. Kiedy usłyszysz specyficzny odgłos bulgotania, będziesz wiedzieć, że kawa jest już niemal gotowa. Wtedy możesz wyłączyć palnik. Zabierz kawiarkę i rozlej powstały napar do szklanek lub filiżanek. Pamiętaj, że jeśli pozostawisz kawę w rozgrzanej kawiarce, wpłynie to niekorzystnie na jej smak, czyniąc ją bardziej gorzką.

Kawa i coś słodkiego do kawy - wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez takiego połączenia
Kawa i coś słodkiego do kawy - wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez takiego połączenia Fot. Pixabay

Kawa z kawiarki – jak smakuje?

Kawa z kawiarki, która będzie zaparzona w prawidłowy sposób, okaże się równie smaczna, jak ta z ekspresu. Oczywiście, między nimi pozostanie wyczuwalna różnica. Smak kawy z kawiarki określa się jako bardzo aromatyczny. Będzie ona mocna, a jednocześnie pozbawiona kwaśnej nuty i goryczy (o ile nie zostanie zbyt długo pozostawiona w rozgrzanym urządzeniu). Jednocześnie warto pamiętać, że kawa przygotowana w kawiarce będzie miała średnią zawartość kofeiny.

Kawiarka: ile kawy trzeba do niej wsypać?

Ile kawy wsypać do kawiarki? Producenci zwykle zalecają, by zasypywać zmieloną kawą całe sitko, aż po krawędzie. W takim wypadku powinno się uzyskać pełnię smaku napoju, co może być nieosiągalne przy wykorzystaniu jej mniejszej ilości.

Kawiarka: ile wody?

A ile wody wlać do kawiarki? To bardzo ważne, by nie użyć jej zbyt dużo. Niektóre z modeli kawiarek mają w dolnej komorze zaznaczony poziom, do którego można lać wodę i tej linii zdecydowanie nie należy przekraczać. Jeśli w Twoim urządzeniu nie dostrzeżesz żadnego oznaczenia, pamiętaj, by nie lać wody powyżej zaworu zabezpieczającego.    

Więcej o: