Herbata towarzyszy nam każdego dnia. Jej dobre zaparzenie jest zdecydowanie połową sukcesu. Właśnie z tego powodu tak ważne jest, by wiedzieć, w jaki sposób używać zaparzacza, by efekty parzenia pozytywnie Cię zaskoczyły.
Zaparzacz do herbaty to niepozorne narzędzie, przy użyciu którego możesz przygotować doskonały w smaku napar. Sam proces parzenia wcale nie należy do wymagających, jednak trzeba dobrać odpowiedni rodzaj herbaty, a także poszukać modelu zaparzacza, który Cię usatysfakcjonuje.
Wśród zaparzaczy do herbaty można wymienić:
W bardziej ogólnym znaczeniu zaparzacze do herbaty można też podzielić na:
Ile trwa parzenie herbaty? Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, a także od rodzaju herbaty, którą zamierzasz poddawać temu procesowi. Czarną, a także zieloną herbatę należy parzyć około dwóch, trzech minut. Z kolei herbatę białą należałoby potrzymać w zaparzaczu od pięciu do siedmiu minut. Jeśli natomiast pijesz herbatę czerwoną, nie powinieneś jej parzyć dłużej niż przez trzy minuty.
Testujesz zaparzacz do herbaty? Ile herbaty musisz do niego nasypać, by przygotować odpowiednio naciągnięty napar? Przyjmuje się, że na litr wody należy wsypać dwie lub trzy pełne łyżeczki czarnej herbaty. W przypadku herbaty zielonej lub białej najlepiej zrobisz, jeśli dostosujesz się do zaleceń producenta.
Masz już wypełniony zaparzacz do herbaty? Ile wody powinieneś nalać do kubka? W przypadku dzbanka z zaparzaczem należałoby nie przekraczać linii znajdującej się około 4-5 centymetrów poniżej górnej krawędzi dzbanka. Woda oczywiście musi być wrząca. Ilość wody zawsze dostosuj do rodzaju herbaty i przeliczaj wszystko na litry.