Idealne śniadanie nie istn... A jednak. Te placki jogurtowe są puszyste i rozpływają się w ustach

To doskonała alternatywa dla śniadaniowych naleśników czy racuchów. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Są puszyste, słodkie i zdrowe. Jak zrobić placki jogurtowe? Przygotujesz je w kilka chwil.

Jeśli szukasz prostego i zdrowego pomysłu na śniadanie, placki jogurtowe mogą być doskonałym wyborem. Zrobione na bazie jogurtu naturalnego, są bogate w wartościowe białko. Świetnie komponują się z dodatkami, takimi jak owoce, powidła czy syrop klonowy. W takiej formie zasmakują również dzieciom.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Jak zrobić placki jogurtowe? Zmieszaj kilka składników i hop na patelnię

Podstawowy przepis na placki jogurtowe nie zawiera w sobie żadnych dodatków. Co nie oznacza, że nie warto zmieniać przepisu według swoich preferencji smakowych. Do ciasta możesz wrzucić garść rodzynek, żurawinę, borówki czy startą czekoladę. Zmieni to ich smak i każdorazowo będziesz cieszyć się innym śniadaniem. Do wykonania placuszków będziesz potrzebować:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczkę cukru waniliowego,
  • łyżeczkę cukru pudru,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej (można zamienić na pszenną),
  • odrobina tłuszczu do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz puder przesiej przez sitko do miski. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą jogurt, jajka, cukier waniliowy oraz olej. Następnie połącz ze sobą składniki suche oraz mokre za pomocą widelca lub rózgi. Dzięki temu placki zachowają odpowiednią konsystencję i nie wysuszą się w środku podczas smażenia. Patelnię z nieprzywierającą powłoką posmaruj niewielką ilością tłuszczu i rozgrzej na średnim ogniu. Dużą łyżką nakładaj niewielką ilość masy, formując kształtne placuszki. Smaż do przyrumienienia z obu stron. 

Puszyste placki jogurtowe w sam raz na śniadanie
Puszyste placki jogurtowe w sam raz na śniadanie fot. larik_malasha / iStock.cm

Czym zastąpić krem czekoladowy? Postaw na zdrową wersję z awokado

Popularny krem czekoladowy w składzie posiada mnóstwo szkodliwych substancji, dlatego warto przygotować własną, domową wersję smarowidła. Wykorzystaj do niego awokado, które jest pełne zdrowych tłuszczów, a w połączeniu z kakao tworzy idealnie kremową konsystencję. Potrzebne składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić innym słodzikiem),
  • szczypta soli.

Obierz awokado i przełóż je do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj odrobinę mleka. Możesz również dostosować ilość syropu oraz kakaa według swojego gustu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.