Jeśli szukasz prostego i zdrowego pomysłu na śniadanie, placki jogurtowe mogą być doskonałym wyborem. Zrobione na bazie jogurtu naturalnego, są bogate w wartościowe białko. Świetnie komponują się z dodatkami, takimi jak owoce, powidła czy syrop klonowy. W takiej formie zasmakują również dzieciom.
Podstawowy przepis na placki jogurtowe nie zawiera w sobie żadnych dodatków. Co nie oznacza, że nie warto zmieniać przepisu według swoich preferencji smakowych. Do ciasta możesz wrzucić garść rodzynek, żurawinę, borówki czy startą czekoladę. Zmieni to ich smak i każdorazowo będziesz cieszyć się innym śniadaniem. Do wykonania placuszków będziesz potrzebować:
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz puder przesiej przez sitko do miski. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą jogurt, jajka, cukier waniliowy oraz olej. Następnie połącz ze sobą składniki suche oraz mokre za pomocą widelca lub rózgi. Dzięki temu placki zachowają odpowiednią konsystencję i nie wysuszą się w środku podczas smażenia. Patelnię z nieprzywierającą powłoką posmaruj niewielką ilością tłuszczu i rozgrzej na średnim ogniu. Dużą łyżką nakładaj niewielką ilość masy, formując kształtne placuszki. Smaż do przyrumienienia z obu stron.
Popularny krem czekoladowy w składzie posiada mnóstwo szkodliwych substancji, dlatego warto przygotować własną, domową wersję smarowidła. Wykorzystaj do niego awokado, które jest pełne zdrowych tłuszczów, a w połączeniu z kakao tworzy idealnie kremową konsystencję. Potrzebne składniki:
Obierz awokado i przełóż je do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj odrobinę mleka. Możesz również dostosować ilość syropu oraz kakaa według swojego gustu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.