Nutella się chowa przy tym domowym kremie. Raz spróbujesz czeko-śliwki, a nie kupisz więcej w sklepie

Coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością i rezygnuje z kupnych produktów. Jednym z popularnych smakołyków jest krem czekoladowy. Na szczęście istnieje przepis, który z powodzeniem pomoże nam zrobić znacznie zdrowsze smarowidło. Nutella ze śliwek jest wyjątkowo pyszna.

Nutella z owoców, czyli czeko-śliwka zasmakuje zarówno dużym jak i małym amatorom czekoladowego kremu. Dzięki temu, że jest pozbawiona oleju palmowego, nadmiaru cukru oraz sztucznych dodatków, stanowi zdrową alternatywę do naleśników czy placków. Jak ją zrobić? Przekonaj się, że to nic trudnego.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Nutella ze śliwek to zdrowsza wersja kupnego kremu. Łatwo ją przyrządzisz

Domowa czeko-śliwka smakuje wyjątkowo. Dzięki temu, że zrobiona jest z owoców, zawiera sporo błonnika, witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jeśli cukier zastąpisz słodzikiem, zmniejszy się również znacznie kaloryczność kremu. Potrzebne składniki na 3-4 słoiczki, o pojemności 200 ml:

  • 1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 150 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao),
  • 50 g gorzkiego kakao,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego.

Umyj śliwki, usuń pestki i wrzuć je do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż owoce całkowicie zmiękną (około 35 minut). Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać, by nie przywarły do dna. Gdy będą miękkie, zblenduj je na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, przetrzyj śliwki przez sitko. Następnie dodaj do śliwek cukier, kakao oraz sól. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli zależy Ci na bardziej kremowej konsystencji, możesz dodać olej kokosowy.

PORADA! Gotową nutellę śliwkową przelej do wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce. Możesz przygotować więcej kremu i zapasteryzować go na później.

Nutella ze śliwek
Nutella ze śliwek Fot. istockphoto.com/ autor Peter_Horvath

Jak najlepiej pasteryzować czeko-śliwkę? Tradycyjny sposób nie zawiedzie

Czeko-śliwkę z powodzeniem możesz zapasteryzować i zrobić kilka słoiczków na nadchodzącą zimę. Wystarczy, że po wypełnieniu naczyń słodkim kremem, dobrze je zakręcisz i umieścisz w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie zalej słoiki wodą, tak aby sięgała do 3/4 ich wysokości i powoli doprowadź do wrzenia. Czeko-śliwkę gotujemy na małym ogniu, ok. 25 minut. Po zakończeniu tego procesu delikatnie wyjmij słoiki, ustaw je do góry dnem i pozwól ostygnąć. Krem możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Zadbaj jedynie o to, by przechowywać go w ciemnym i suchym miejscu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.