Pierogi to chyba jedno z najlepszych dań, jakie widział świat. Wszystko dzięki temu, że są tak uniwersalne. Praktycznie każdy kraj ma własną wersję (lub kilka) tej potrawy. Można je nadziewać farszami słodkimi i słonymi. Doskonale smakują z mięsem, serem, warzywami, owocami, kaszą, grzybami, owocami morza. Na dodatek wszystkie farsze można modyfikować według własnych pomysłów i upodobań. Nie jest przecież powiedziane, że pierogi będą smaczne tylko z jednym rodzajem sera, warzyw lub mięsa.
I właśnie jedną z takich alternatyw chcemy ci dziś zaproponować. Przetestuj ją zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem pierogów ruskich. Nasza propozycja zakłada bowiem zamianę twarogu na inny, bardziej wyrazisty ser. Chodzi o oscypek. Zaintrygowaliśmy cię? Przepis na pierogi z tym składnikiem znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto na pierogi:
Składniki na farsz:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od nastawienia ziemniaków. Gdy będą się gotować, robimy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat, robimy w niej wgłębienie i wlewamy wodę oraz masło. Dosypujemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Wtedy owijamy je ściereczką i odkładamy na bok.
Teraz przechodzimy do farszu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Na tarce ścieramy oscypek i dodajemy do ziemniaków. Na koniec przygotowujemy cebulę: obieramy ją, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę. Dorzucamy do pozostałych składników na nadzienie, doprawiamy wedle uznania i mieszamy.
Ciasto na pierogi ugniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu. Szczelnie zlepiamy, żeby pierogi z oscypkiem nie rozpadły się w trakcie gotowania. Wkładamy je do osolonego wrzątku, ale nie wszystkie na raz, bo inaczej się posklejają. Gotujemy przez około trzy minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z oscypkiem i ziemniakami można podawać podobnie jak pierogi ruskie. Dobrze będzie do nich pasować smażona cebulka, a także posiekany w kosteczkę smażony boczek.