Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich

Pierogi ruskie to jedne z ulubionych pierogów Polaków i trudno znaleźć dla nich mocną konkurencję. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Wystarczy bowiem wybrać inny ser, o bardziej wyrazistym smaku, by przekonać się, że pierogi mogą smakować sto razy lepiej. Domyślasz się, o który chodzi? Jest popularny szczególnie na Podhalu.

Pierogi to chyba jedno z najlepszych dań, jakie widział świat. Wszystko dzięki temu, że są tak uniwersalne. Praktycznie każdy kraj ma własną wersję (lub kilka) tej potrawy. Można je nadziewać farszami słodkimi i słonymi. Doskonale smakują z mięsem, serem, warzywami, owocami, kaszą, grzybami, owocami morza. Na dodatek wszystkie farsze można modyfikować według własnych pomysłów i upodobań. Nie jest przecież powiedziane, że pierogi będą smaczne tylko z jednym rodzajem sera, warzyw lub mięsa. 

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

I właśnie jedną z takich alternatyw chcemy ci dziś zaproponować. Przetestuj ją zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem pierogów ruskich. Nasza propozycja zakłada bowiem zamianę twarogu na inny, bardziej wyrazisty ser. Chodzi o oscypek. Zaintrygowaliśmy cię? Przepis na pierogi z tym składnikiem znajdziesz poniżej.

Przepis na pierogi z oscypkiem. Inne będą im czyścić buty

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 ml roztopionego masła,
  • szklanka lekko przestudzonego wrzątku,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • oscypek wędzony,
  • cebula,
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.
Zamiast twarogu włóż do pierogów innych ser
Zamiast twarogu włóż do pierogów innych ser freeskyline / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od nastawienia ziemniaków. Gdy będą się gotować, robimy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat, robimy w niej wgłębienie i wlewamy wodę oraz masło. Dosypujemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Wtedy owijamy je ściereczką i odkładamy na bok.

Teraz przechodzimy do farszu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Na tarce ścieramy oscypek i dodajemy do ziemniaków. Na koniec przygotowujemy cebulę: obieramy ją, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę. Dorzucamy do pozostałych składników na nadzienie, doprawiamy wedle uznania i mieszamy.

Ciasto na pierogi ugniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu. Szczelnie zlepiamy, żeby pierogi z oscypkiem nie rozpadły się w trakcie gotowania. Wkładamy je do osolonego wrzątku, ale nie wszystkie na raz, bo inaczej się posklejają. Gotujemy przez około trzy minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z oscypkiem i ziemniakami można podawać podobnie jak pierogi ruskie. Dobrze będzie do nich pasować smażona cebulka, a także posiekany w kosteczkę smażony boczek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.