Jedna kostka lodu do zupy i problem z głowy. Takiego wywaru nie powstydziłby się szef kuchni

Co zrobić, żeby zupa nie była mętna? Gdy wiesz już, że nie jest dobrze, możesz wspomóc się prostym domowym trikiem. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną kostkę z zamrażarki. Jak to dokładnie działa?

W moim domu, jak i zapewne u większości Polaków, rosół gości raz w tygodniu. Przygotowanie zupy w zasadzie jest proste, a co najlepsze, można odgrzać ją w weekend, nie musząc stać godzinami przy garach i mając więcej czasu na odpoczynek z rodziną. Czasem jednak zdarza się, że wywar jest mętny. Co można wtedy zrobić? Wypróbuj prosty trik z kostką lodu.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Kiedy dodać lód do rosołu? Mętna zupa będzie już tylko wspomnieniem. Tylko spójrz na te warzywa!

Wrzucenie kostki lodu do rosołu to jeden z najprostszych sposobów na pozbycie się zmętnień. Co więcej, smak się nie zmieni, więc trik nie niesie za sobą negatywnego wpływu. Jak to działa? Zupa nagle się ochładza, tłuszcz oblepia kostkę i w prosty sposób pozbędziesz się problemu. Lód ma jeszcze inne pozytywne działanie, z którego mało kto zdaje sobie sprawę.

Kostki lodu możesz też wrzucić do innych zup, nie tylko do rosołu. Niepozorny produkt z zamrażarki zadziała też na warzywa w garnku. Sprawi, że nie stracą koloru i pozostaną jędrne nawet mimo gotowania. Jest to więc trik, z którego warto korzystać regularnie.

Zupa z cukinii z ziemniakami (zdj. ilustracyjne)
Zupa z cukinii z ziemniakami (zdj. ilustracyjne) Zupa z cukinii z ziemniakami. Fot. Jan Mach / iStock

Co dodać do rosołu, żeby był bardziej wyrazisty? Prosty trik na podkręcenie smaku

Jeśli chcesz, by rosół smakował wybitnie, możesz pokusić się też o wykorzystanie kilku ciekawych trików, które podkręcą smak. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Smażone warzywa. Wyłóż je na patelnię przed dodaniem do zupy. Cebula, marchewka czy seler będą smakowały bardziej wyraziście. Możesz zdecydować się też na opalanie na palniku i podpieczenie w piekarniku.
  • Sok z cytryny. Zaledwie odrobinka zbalansuje tłustość i nada rosołowi świeżości.
  • Jabłko. Nada zupie delikatnej, przyjemnej słodyczy.

PORADA! Jeśli zupa wyszła zbyt ostra, możesz dodać nieco cukru, pomidorów (jeśli akurat pasują) i sok z cytrusów. To proste triki, które uratują wywar, gdy popełnisz błąd.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: