W moim domu, jak i zapewne u większości Polaków, rosół gości raz w tygodniu. Przygotowanie zupy w zasadzie jest proste, a co najlepsze, można odgrzać ją w weekend, nie musząc stać godzinami przy garach i mając więcej czasu na odpoczynek z rodziną. Czasem jednak zdarza się, że wywar jest mętny. Co można wtedy zrobić? Wypróbuj prosty trik z kostką lodu.
Wrzucenie kostki lodu do rosołu to jeden z najprostszych sposobów na pozbycie się zmętnień. Co więcej, smak się nie zmieni, więc trik nie niesie za sobą negatywnego wpływu. Jak to działa? Zupa nagle się ochładza, tłuszcz oblepia kostkę i w prosty sposób pozbędziesz się problemu. Lód ma jeszcze inne pozytywne działanie, z którego mało kto zdaje sobie sprawę.
Kostki lodu możesz też wrzucić do innych zup, nie tylko do rosołu. Niepozorny produkt z zamrażarki zadziała też na warzywa w garnku. Sprawi, że nie stracą koloru i pozostaną jędrne nawet mimo gotowania. Jest to więc trik, z którego warto korzystać regularnie.
Jeśli chcesz, by rosół smakował wybitnie, możesz pokusić się też o wykorzystanie kilku ciekawych trików, które podkręcą smak. Na co warto zwrócić uwagę?
PORADA! Jeśli zupa wyszła zbyt ostra, możesz dodać nieco cukru, pomidorów (jeśli akurat pasują) i sok z cytrusów. To proste triki, które uratują wywar, gdy popełnisz błąd.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.