Babcie zawsze robiły pierogi tylko z takiej mąki. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne

Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Niedobrze również, gdy wychodzi za twarde. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne. By osiągnąć ten efekt, trzeba trzymać się kilku zasad. Jedna z nich dotyczy wyboru mąki.

Mogłoby się wydawać, że zrobienie ciasta na pierogi to żadna filozofia. W końcu to tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Niektórzy dodają jeszcze olej lub jajko, o którym później napiszemy trochę więcej. Co więc może pójść nie tak? Oj dużo. Jeśli bowiem zaburzysz proporcje składników lub wybierzesz nieodpowiedni rodzaj, ciasto może okazać się katastrofą.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Jaka mąka na pierogi? Te typy będą najlepsze

Głównym składnikiem ciasta na pierogi jest mąka. I to właśnie wybór odpowiedniej sprawi, że zminimalizujesz ryzyko pierogowej wpadki. Babcie, które często lepią pierogi, doskonale wiedzą, że najlepiej sprawdza się mąka typu 500 lub 650. Dzięki temu ciasto wychodzi elastyczne, lekkie i miękkie. Niektórzy używają też typu 450, ale dwa wspomniane wcześniej to lepszy wybór.

Co oznaczają typy mąki? Liczby wskazują na zawartość substancji mineralnych, czyli popiołu. Przykładowo w mące typu 650 będzie ich 0,65 proc., w mące typu 500 - 0,5 proc. itd.

Do przygotowania ciasta na pierogi można użyć też mąk pełnoziarnistych. Wtedy trzeba jednak dodać więcej wody, żeby ciasto nie wyszło za twarde.

Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi Vlad Kazhan / Shutterstock

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez?

W niektórych przepisach na ciasto na pierogi można natknąć się na dodatek jajka. Jego użycie nie jest błędem, ale ten składnik bywa zdradliwy. Ciasto z nim trzeba bowiem dłużej wyrabiać, by nie wyszło twarde. Dlatego jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z robieniem pierogów, lepiej będzie, jeśli skorzysta z klasycznego przepisu bez jajka.

Gdy będziesz mieć już gotowe ciasto na pierogi, pamiętaj, by nie zabierać się od razu za wałkowanie. Doświadczeni kucharze i kucharki wiedzą, że powinno "odpoczywać" owinięte ściereczką przez około 15 minut. Dzięki temu będzie bardziej puszyste i łatwiejsze do rozwałkowania, bo nie będzie się kurczyć.

Więcej o: