Placki po koreańsku na głowę biją ziemniaczane. Rodzina się zachwyci. Lepiej nasmaż więcej

Jeśli znudziły ci się placki ziemniaczane, wypróbuj tę azjatycką alternatywę. Placuszki po koreańsku wychodzą miękkie, puszyste i niezwykle aromatyczne, a z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jak je zrobić?

Kuchnia azjatycka na dobre rozgościła się w Polsce. Sajgonki, zupa pho, sushi czy pierożki wonton coraz częściej lądują na polskich talerzach. Tym razem warto przyjrzeć się warzywnym placuszkom po koreańsku, bo nie tylko wyśmienicie smakują, lecz także są banalnie proste w przygotowaniu.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Czym charakteryzuje się kuchnia koreańska? Królują w niej nie tylko warzywa 

Kuchnia koreańska opiera się na ryżu, makaronie, warzywach i potrawkach. Najpopularniejszym daniem jest kimchi przyrządzane ze sfermentowanych warzyw z czosnkiem, szalotką i imbirem. Popularny jest także jajangmyeon składający się z makaronu, słodkich ziemniaków i polany sosem z czarnej fasoli. Jeśli szukasz koreańskich inspiracji, a przepadasz za smażonymi placuszkami, musisz przygotować je w tej wersji. Z pewnością posmakują całej rodzinie. 

Co zamiast placków ziemniaczanych? Oto ich azjatycki zamiennik. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz je robić

Do przygotowania placuszków koreańskich potrzebujesz:

  • połowę małej cukinii,
  • pół marchewki,
  • cebulę,
  • 1/8 kapusty,
  • cebulę dymkę,
  • szklankę mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • szklankę wody.

Na sos do placków przygotuj:

  • dwie łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczkę octu ryżowego,
  • łyżeczkę cukru,
  • łyżeczkę ostrej papryki,
  • łyżeczkę prażonego sezamu,
  • łyżkę oleju sezamowego.
Placki warzywne
Placki warzywne istock/anmbph

Zacznij od przygotowania sosu, aby przed podaniem zdążył się "przegryźć". Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz w miseczce i odstawisz do lodówki. Potem przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wsyp obie mąki i pół łyżeczki soli, wymieszaj łyżką i dodaj wodę, aż powstanie lejące ciasto. Warzywa umyj i pokrój w paski, a następnie posiekaj dymkę. Dodaj je do ciasta, wymieszaj i rozgrzej olej na patelni. Powoli nakładaj placuszki i smaż, aż się zarumienią. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: