Kuchnia azjatycka na dobre rozgościła się w Polsce. Sajgonki, zupa pho, sushi czy pierożki wonton coraz częściej lądują na polskich talerzach. Tym razem warto przyjrzeć się warzywnym placuszkom po koreańsku, bo nie tylko wyśmienicie smakują, lecz także są banalnie proste w przygotowaniu.
Kuchnia koreańska opiera się na ryżu, makaronie, warzywach i potrawkach. Najpopularniejszym daniem jest kimchi przyrządzane ze sfermentowanych warzyw z czosnkiem, szalotką i imbirem. Popularny jest także jajangmyeon składający się z makaronu, słodkich ziemniaków i polany sosem z czarnej fasoli. Jeśli szukasz koreańskich inspiracji, a przepadasz za smażonymi placuszkami, musisz przygotować je w tej wersji. Z pewnością posmakują całej rodzinie.
Do przygotowania placuszków koreańskich potrzebujesz:
Na sos do placków przygotuj:
Zacznij od przygotowania sosu, aby przed podaniem zdążył się "przegryźć". Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz w miseczce i odstawisz do lodówki. Potem przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wsyp obie mąki i pół łyżeczki soli, wymieszaj łyżką i dodaj wodę, aż powstanie lejące ciasto. Warzywa umyj i pokrój w paski, a następnie posiekaj dymkę. Dodaj je do ciasta, wymieszaj i rozgrzej olej na patelni. Powoli nakładaj placuszki i smaż, aż się zarumienią. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.