We wrześniu zawsze robię to ciasto. Jest kruche, słodkie i z foremki znika w 5 minut

Wrzesień to idealny moment, by zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Najlepiej, jeśli tę ostatnią trochę podrasujesz i dodasz do niej płatki migdałowe. Taka maślano-migdałowa mieszanka i słodko-kwaśne śliwki sprawią, że w twojej kuchni powstanie ciasto idealne. Ja je uwielbiam i czekam na nie przez cały rok.

Najlepsze owoce to owoce sezonowe. W czerwcu zajadamy się truskawkami, w lipcu czereśniami, a we wrześniu na czoło wysuwają się śliwki. Wtedy są najsmaczniejsze, dlatego zawsze z utęsknieniem czekam, gdy ten miesiąc w końcu nadejdzie, bym mogła zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. To połączenie właściwie idealne, nic bym tu nie zmieniła. Na dodatek ciasto jest bardzo proste do zrobienia, więc przygotuj listę zakupów i zabieraj się do przygotowania tego deseru. Rodzina będzie ci jeszcze długo za niego dziękować.

Zobacz wideo Wolisz inne ciasto ze śliwkami? Spróbuj tego sypanego, to doskonały jesienny deser

Przepis na pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g śmietany 18 proc.,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru,
  • sól.

Na kruszonkę migdałową:

  • 100 g mąki,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 50 g płatków migdałowych.

Dodatkowo:

  • 20 świeżych, dojrzałych śliwek.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Daria Medvedeva / Shutterstock

Sposób przygotowanie:

Najpierw zajmij się śliwkami. Umyj je, przekrój na pół i wyjmij pestki. Potem pokrój owoce na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. 

Teraz przygotuj kruche ciasto na tartę. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. W palcach rozcieraj składniki tak, by powstała kruszonka. Potem zagnieć ciasto w jednolitą kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki i rozetrzyj je w palcach na drobne grudki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta ze śliwkami.

Ciasto na kruchy spód lekko spłaszcz i rozwałkuj. Przełóż je do formy i odetnij brzegi. Na spodzie ułóż śliwki i posyp je obficie migdałową kruszonką. Pyszne i kruche ciasto ze śliwkami piecz przez 30 minut w 185 stopniach Celsjusza. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. Ciasto możesz podawać z porcją kwaśnej śmietany, ale nie jest to konieczne.

Więcej o: