Najlepsze owoce to owoce sezonowe. W czerwcu zajadamy się truskawkami, w lipcu czereśniami, a we wrześniu na czoło wysuwają się śliwki. Wtedy są najsmaczniejsze, dlatego zawsze z utęsknieniem czekam, gdy ten miesiąc w końcu nadejdzie, bym mogła zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. To połączenie właściwie idealne, nic bym tu nie zmieniła. Na dodatek ciasto jest bardzo proste do zrobienia, więc przygotuj listę zakupów i zabieraj się do przygotowania tego deseru. Rodzina będzie ci jeszcze długo za niego dziękować.
Składniki:
Na kruchy spód:
Na kruszonkę migdałową:
Dodatkowo:
Sposób przygotowanie:
Najpierw zajmij się śliwkami. Umyj je, przekrój na pół i wyjmij pestki. Potem pokrój owoce na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki.
Teraz przygotuj kruche ciasto na tartę. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. W palcach rozcieraj składniki tak, by powstała kruszonka. Potem zagnieć ciasto w jednolitą kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki i rozetrzyj je w palcach na drobne grudki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta ze śliwkami.
Ciasto na kruchy spód lekko spłaszcz i rozwałkuj. Przełóż je do formy i odetnij brzegi. Na spodzie ułóż śliwki i posyp je obficie migdałową kruszonką. Pyszne i kruche ciasto ze śliwkami piecz przez 30 minut w 185 stopniach Celsjusza. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. Ciasto możesz podawać z porcją kwaśnej śmietany, ale nie jest to konieczne.