Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie i delikatne. W życiu nie jadłam lepszych

Naleśniki przyrządza się na wiele różnych sposobów. W zależności od naszych preferencji smakowych nie tylko różnią się ciastem, a także sposobem podania. Tym razem chcę pokazać, że niewielka ilość składnika może sprawić, że placki stają się smaczniejsze.

Naleśniki to proste i szybkie danie, po które sięgają nie tylko najmłodsi. Dorośli również za nim przepadają i bardzo często je robią. Podawane są o każdej porze dnia, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Takie gotowe i wysmażone na złoto placki smaruje się domowymi konfiturami, lub podaje z dodatkiem owoców, albo bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub mięsa. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

W zależności od tego, jakie smaki lubimy, możemy dodawać do naleśników różnego rodzaju produkty. Jeśli jesteś ich smakoszem, to mam świetną wiadomość. Poniższa wersja jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju. Aby podrasować ten klasyczny smak, warto do ciasta dodać proszek budyniowy. Dzięki niemu placki będą bardziej elastyczne, delikatniejsze, a co najważniejsze nabiorą innego smaku. Takie naleśniki można podawać ze słodkimi produktami, jednak uważamy, że bez niczego również smakują wyśmienicie.

Przepis na budyniowe naleśniki

Składniki

  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną i budynie. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
  2. Do masy wlej olej i wodę gazowaną. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
  4. Naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: