-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie i delikatne. W życiu nie jadłam lepszych
Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie i delikatne. W życiu nie jadłam lepszych
Naleśniki przyrządza się na wiele różnych sposobów. W zależności od naszych preferencji smakowych nie tylko różnią się ciastem, a także sposobem podania. Tym razem chcę pokazać, że niewielka ilość składnika może sprawić, że placki stają się smaczniejsze.
Naleśniki to proste i szybkie danie, po które sięgają nie tylko najmłodsi. Dorośli również za nim przepadają i bardzo często je robią. Podawane są o każdej porze dnia, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Takie gotowe i wysmażone na złoto placki smaruje się domowymi konfiturami, lub podaje z dodatkiem owoców, albo bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub mięsa.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
W zależności od tego, jakie smaki lubimy, możemy dodawać do naleśników różnego rodzaju produkty. Jeśli jesteś ich smakoszem, to mam świetną wiadomość. Poniższa wersja jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju. Aby podrasować ten klasyczny smak, warto do ciasta dodać proszek budyniowy. Dzięki niemu placki będą bardziej elastyczne, delikatniejsze, a co najważniejsze nabiorą innego smaku. Takie naleśniki można podawać ze słodkimi produktami, jednak uważamy, że bez niczego również smakują wyśmienicie.
Przepis na budyniowe naleśniki
Składniki
- 150 g mąki pszennej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżka oleju,
- 3 jajka.
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę pszenną i budynie. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
- Do masy wlej olej i wodę gazowaną. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta, dodaj mleko lub wodę.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
- Naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami.