Nie uwierzysz, z czym łączę jabłka, by zrobić dżem. Zerwałam je i od razu wrzuciłam do garnka

Zima tuż tuż, a to oznacza, że już od dawna powinniśmy zajmować się przyrządzaniem domowych smakołyków. To właśnie one zostaną przez nas wyciągnięte, gdy tylko zrobi się chłodniej, by przypomnieć najlepsze smaki lata. Jeśli w twoim domu produkcja przetworów jeszcze się nie zakończyła, to koniecznie zrób ten przepis. Nie ma sobie równych.

Lato to idealny czas na to, by zaopatrzyć swoje piwnice i spiżarnie w pyszne smarowidła, które zrobione są z sezonowych owoców. Pewnie większość z was ma ich już bardzo wiele, ale to nie oznacza, że warto zakończyć ich produkcję. Jeśli dalej chcesz przygotować coś smacznego, a do tego prostego i ciekawego w smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis. To połączenie dwóch słodkich owoców, które razem mają smak trudny do podrobienia.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]

Dżem z winogron i jabłek to połączenie smaku, który zapamiętasz na długo. Oba owoce są tak słodkie i soczyste, że nie trzeba za wiele innych dodatków, by były smaczne. Zamknięte w słoikach mogą postać długo, jednak od razu mówię, że nie zagrzeją za długo miejsca w piwnicach. Ich aromat i smak jest tak pyszny, że każdy słoik zostanie zjedzony od razu.

Przepis na dżem z winogron i jabłek

Składniki

  • 500 g winogron (ciemnych lub jasnych),
  • 2 jabłka,
  • 300 g cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania

  1. Winogrona dokładnie umyj i jeżeli chcesz, to możesz już teraz usunąć z nich skórkę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku wymieszaj winogrona z jabłkami, dodaj wodę i zagotuj na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj cukier oraz sok z cytryny, a następnie gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając, przez około 40-50 minut, aż dżem zgęstnieje.
  3. Gorący dżem przełóż na sitko, by pozbyć się ewentualnych skórek i nasion, które znajdowały się w winogronach. Przełóż go do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aby się zawekowały. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym miejscu. Dżem jest gotowy od razu do podania.
Więcej o: