Nigdy nie lubiłam tej zupy, a później zrobiłam przepis Starmach. Nawet babciny nie ma z nim szans

Za zupami nie każdy może przepadać, a swego czasu i ja kręciłam na nie nosem. Jednak okazało się, że tak było dlatego, bo nigdy nie znalazłam odpowiednich przepisów. Gdy je znalazłam, moja sympatia do tych potraw wróciła i teraz co chwilę je robię. Tej zupy wyjątkowo nie lubiłam, ale zrobiłam recepturę Starmach i wszystko się zmieniło.

Dania obiadowe powinny zaspokoić nie tylko głodny brzuch, a także nasze wymagające podniebienie. Powinny być one smaczne, sycące, a do tego łatwe w przygotowaniu. Nie każdy ma jednak czas na długie stanie przy garnkach, dlatego banalne receptury są na wagę złota. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoją propozycją na danie obiadowe, za którym nie każdy przepada. Jednak, gdy tylko poznasz ten przepis, od razu zmienisz zdanie. To zasługa tego składnika.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Aby zupa wyszła jak najlepiej, trzeba zastosować się do pewnych zasad. Przede wszystkim trzeba skupić się na kolejności wykonywanych czynności. Dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza niż od babci. Do tego nie można zapomnieć o maśle, na którym smażone są warzywa. To właśnie jego posmak można wyczuć w tym daniu.

Przepis na krupnik Ani Starmach

Składniki

  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej,
  • 3 l wody,
  • 2 udźce z kurczaka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • masło,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Marchew oraz pietruszkę obierz, przemyj i pokrój w talarki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej cebulę do lekkiego zarumienienia.
  3. Do podsmażonego warzywa dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę. Wrzuć również mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę jęczmienną. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były zasłonięte. Gotuj wywar przez około godzinę, co jakieś mieszaj.
  4. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Umieć je w osobnym garnku i zalej osoloną wodą. Gotuj do miękkości.
  5. Po godzinie gotowania z wywaru wyjmij kurczaka, wrzuć ugotowane ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  6. Ostudzonego kurczaka podziel na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do zupy.
  7. Tak przygotowane danie podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: