Koniec długiego smażenia kotletów. Od dziś schabowe rób tylko tak! Mniej tłuszczu, a więcej smaku

Kotlety schabowe to tego rodzaju klasyk, który się nie nudzi. Może być przez niektórych jedzony codziennie, a i tak będzie chwalony wniebogłosy. By przygotować to soczyste i pełne smaku mięso, trzeba się jednak nastać w kuchni. Odkryłam niedawno, że w tej wersji nie tylko robi się je szybciej, a także są smaczniejsze. Od teraz nie robię ich w inny sposób.

Kotlety schabowe kojarzą mi się z rodzinnymi spotkaniami, uroczystościami, a nawet imprezami takimi jak wesela i komunie. W wielu domach wykonywane są one co niedzielę i podawane z pysznymi i delikatnymi ziemniakami, a także ulubioną sałatką. Pomimo świetnego smaku, kotlety te mają swoje wady. Jedną z nich jest to, że aby je zrobić, trzeba poświecić dużo czasu. Ten czas nie tylko jest wykorzystywany na ubijanie i panierowanie, ale również i na smażenie. Na szczęście poniższy przepis sprawia, że proces ten jest zbędny. Zamiast patelni użyj tego sprzętu.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Mogłoby się wydawać, że najsmaczniejsze schabowe wyjdą tylko wtedy, gdy będziemy robić je tak, jak mówi klasyczny przepis. Nic bardziej mylnego, ponieważ ten sposób na kotlety deklasuje wszystkie inne. By je zrobić, nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu i patelni. Wystarczy mieć piekarnik, a wszystko robi się samo. By kotlety były pełne smaku i soczyste, podczas pieczenia podlewaj je bulionem. Dzięki niemu uzyskają upragniony smak.

Przepis na zapiekane kotlety schabowe

Składniki

  • 4 kawałki mięsa schabowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki musztardy,
  • łyżka miodu,
  • szklanka bułki tartej,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g startego sera żółtego.

Sposób przygotowania

  1. Kotlety schabowe rozbij na cienkie plastry i dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką z obu stron.
  2. W miseczce wymieszaj jajka, musztardę, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy kotlet obtocz w tej mieszance, a następnie w bułce tartej.
  3. Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie podlej kotlety bulionem, posyp startym serem i piecz kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Bulion sprawi, że kotlety będą soczyste i nie wyjdą suche. Gotowe kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Więcej o: