Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny i monotonny. Istnieje wiele sposobów na smakowite wykorzystanie warzyw oraz grzybów. Jednym z najlepszych przykładów jest przepis na kotlety z kani. Stanowią idealną alternatywę dla klasycznych schabowych i mielonych, a przygotowanie ich wygląda niemal tak samo. Wszystko finalnie "rozbija" się o rodzaj i jakość panierki.
Czubajka kania to jeden z najczęściej występujących w Polsce grzybów. Jesienią można je bez problemu kupić na straganie lub samodzielnie zerwać na obrzeżach lasów oraz na polanach, łąkach, a nawet w parkach. Są doskonałą bazą na kotlety w złocistej, chrupiącej panierce. Można je podać zarówno z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, surówką, jak i sałatką. Niektórzy delektują się nimi w jeszcze prostszy sposób, kładąc je na pajdę chleba. Miękki środek i lekko pikantny wierzch tworzą idealne połączenie na obiad.
Składniki:
Zacznij od dokładnego opłukania grzybów. Zwróć szczególną uwagę na przestrzeń między blaszkami. Po oczyszczeniu podziel kapelusze na pół. Jeśli masz pod ręką tylko małe okazy, nie musisz ich kroić. W kolejnym kroku przygotuj panierkę. Do jednej miseczki wbij jajka, roztrzep je widelcem, po czym dopraw solą oraz pieprzem. W drugiej z kolei wsyp bułkę tartą wymieszaną z papryką słodką i ostrą.
Kawałki kani obtocz najpierw w bułce tartej, a następnie zanurz w masie jajecznej i ponownie posyp bułką tartą. Ostrożnie wykładaj grzyby na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż całość obustronnie, aż zobaczysz złocisty kolor. Gotowe danie wyłóż na talerz i zaserwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.