To z nich zrobisz najlepsze kotlety. Schabowe i mielone mogą się schować. Palce lizać

Z czego można zrobić kotlety bez mięsa? W moim domu od jakiegoś czasu nie jada się tradycyjnych schabowych. Zamiast tego sięgam po łatwo dostępne składniki i przyrządzam grzybową ucztę. Kluczem jest dobra panierka.

Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny i monotonny. Istnieje wiele sposobów na smakowite wykorzystanie warzyw oraz grzybów. Jednym z najlepszych przykładów jest przepis na kotlety z kani. Stanowią idealną alternatywę dla klasycznych schabowych i mielonych, a przygotowanie ich wygląda niemal tak samo. Wszystko finalnie "rozbija" się o rodzaj i jakość panierki.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Z czego zrobić kotlety bez mięsa? Ani z cukinii, ani z tofu. "Oszukane" schabowe z grzybów są pyszne

Czubajka kania to jeden z najczęściej występujących w Polsce grzybów. Jesienią można je bez problemu kupić na straganie lub samodzielnie zerwać na obrzeżach lasów oraz na polanach, łąkach, a nawet w parkach. Są doskonałą bazą na kotlety w złocistej, chrupiącej panierce. Można je podać zarówno z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, surówką, jak i sałatką. Niektórzy delektują się nimi w jeszcze prostszy sposób, kładąc je na pajdę chleba. Miękki środek i lekko pikantny wierzch tworzą idealne połączenie na obiad.

Składniki:

  • kilka dużych kapeluszy kań,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia.
Czubajka kania
Czubajka kania Fot: Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety z kani w panierce. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego opłukania grzybów. Zwróć szczególną uwagę na przestrzeń między blaszkami. Po oczyszczeniu podziel kapelusze na pół. Jeśli masz pod ręką tylko małe okazy, nie musisz ich kroić. W kolejnym kroku przygotuj panierkę. Do jednej miseczki wbij jajka, roztrzep je widelcem, po czym dopraw solą oraz pieprzem. W drugiej z kolei wsyp bułkę tartą wymieszaną z papryką słodką i ostrą.

Kawałki kani obtocz najpierw w bułce tartej, a następnie zanurz w masie jajecznej i ponownie posyp bułką tartą. Ostrożnie wykładaj grzyby na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż całość obustronnie, aż zobaczysz złocisty kolor. Gotowe danie wyłóż na talerz i zaserwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: