"MasterChef" jest emitowany na antenie TVN od 2012 roku. Właśnie wystartowała 13. edycja. W jury możemy zobaczyć Magdę Gessler, Przemysława Klimę oraz Michela Morana. To właśnie oni wybierają finalistów, a potem zwycięzcę. W każdym odcinku uczestnicy zmagają się z różnymi zadaniami. Teraz mieli przygotować jedno z najbardziej lubianych ciast - karpatkę.
Na początku kucharze-amatorzy spróbowali karpatki Magdy Gessler. Restauratorka przygotowała ją na podstawie przepisu swojej babci, która miała własną cukiernię. Po degustacji uczestnicy mieli 70 minut na zrobienie równie pysznego ciasta. Udało się tylko jednej osobie. - To jest to! Wygląda jak deser w cukierni! - zachwalali jurorzy. Gessler nie ujawniła rodzinnego przepisu, ale możesz spróbować choć trochę się do niego zbliżyć i skorzystać z przepisu Jakuba, którego wyróżniło jury. Udostępnił listę składników na swoim profilu na Instagramie.
Ciasto:
Krem:
W "MasterChefie" Gessler podzieliła się pewnym sekretem dotyczącym przygotowania ciasta. - Bardzo ważną rzeczą jest, żeby nie używać termoobiegu. Należy dodać prawdziwej wanilii i oczywiście masła - powiedziała. Resztę warto przygotować według rad Jakuba:
Teraz krem:
Podziel ciasto na dwie części. Podstawę posmaruj kremem, nałóż górną część i posyp cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.