Oto karpatka, którą pochwaliła nawet Gessler. Wygląda dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. "To jest to!"

Właśnie wystartowała nowa edycja "MasterChefa". W drugim odcinku uczestnicy musieli przygotować karpatkę. Okazało się, że nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Magda Gessler udzieliła kilku przydatnych rad.

"MasterChef" jest emitowany na antenie TVN od 2012 roku. Właśnie wystartowała 13. edycja. W jury możemy zobaczyć Magdę Gessler, Przemysława Klimę oraz Michela Morana. To właśnie oni wybierają finalistów, a potem zwycięzcę. W każdym odcinku uczestnicy zmagają się z różnymi zadaniami. Teraz mieli przygotować jedno z najbardziej lubianych ciast - karpatkę.

Zobacz wideo Karpatka

Karpatka w "MasterChef". Przepisy rodzinne jednak są najlepsze

Na początku kucharze-amatorzy spróbowali karpatki Magdy Gessler. Restauratorka przygotowała ją na podstawie przepisu swojej babci, która miała własną cukiernię. Po degustacji uczestnicy mieli 70 minut na zrobienie równie pysznego ciasta. Udało się tylko jednej osobie. - To jest to! Wygląda jak deser w cukierni! - zachwalali jurorzy. Gessler nie ujawniła rodzinnego przepisu, ale możesz spróbować choć trochę się do niego zbliżyć i skorzystać z przepisu Jakuba, którego wyróżniło jury. Udostępnił listę składników na swoim profilu na Instagramie.

Ciasto:

  • 250 ml wody,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 180 g mąki,
  • 5 jajek.

Krem:

  • 7 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 400 ml mleka,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 5 lasek wanilii.
 

Karpatka Magdy Gessler. Dzięki tej wskazówce ciasto będzie idealne

W "MasterChefie" Gessler podzieliła się pewnym sekretem dotyczącym przygotowania ciasta. - Bardzo ważną rzeczą jest, żeby nie używać termoobiegu. Należy dodać prawdziwej wanilii i oczywiście masła - powiedziała. Resztę warto przygotować według rad Jakuba:

  1. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, masło i zagotuj.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zacznij wsypywać mąkę i mieszać całość.
  3. Odstaw ciasto do wystudzenia, dodaj jajka i wymieszaj.
  4. Rozsmaruj masę na papierze do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz w 200 st. C przez 25 minut.

Teraz krem:

  1. Zagotuj mleko ze śmietanką i trzema laskami wanilii.
  2. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę i dodaj skrobię.
  3. Wlej 100 ml ciepłego mleka do żółtek, żeby je zahartować.
  4. Gdy żółtka się zahartują, przelej masę do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje.
  5. Wystudź krem budyniowy w lodówce do temperatury 25-35 st. C.
  6. Utrzyj masło z dwiema laskami wanilii.
  7. Dodaj ostudzony krem budyniowy i wymieszaj całość.

Podziel ciasto na dwie części. Podstawę posmaruj kremem, nałóż górną część i posyp cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: