Desery robione z warzyw już nikogo nie dziwią. Każdy, kto lubi ciasta i lubi je piec, wie, że dobrze mogą smakować zrobione np. z fasoli, szpinaku, batatów, dyni czy właśnie z marchewki. Zwłaszcza jeśli odpowiednio dobierze się pozostałe składniki i proporcje. Przykładem ciasta warzywnego, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredne osoby, jest ciasto marchewkowe. Ale nie takie zwyczajne! My dodaliśmy do niego jeszcze cytrynowy krem i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Zrób je na weekend lub na rodzinną imprezę, a gwarantujemy, że każdy będzie chciał poznać przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem cytrynowy:
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wsyp startą na tarce marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Do innego naczynia przesyp mąkę, cukier, wiórki, rodzynki, jeśli używasz, sól, cynamon i gałkę oraz proszek i sodę. Dokładnie wymieszaj.
Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj wszystko tak, by nie było widać mąki. Przygotuj tortownicę posmarowaną masłem i przełóż do niej masę na ciasto marchewkowe. Piecz w 150 stopniach C przez 60 minut.
W międzyczasie zrób krem cytrynowy. Do serka dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz skórki starte z obu owoców. Na koniec dosyp cukier puder i wymieszaj składniki. Wstaw krem do lodówki na czas studzenia się ciasta.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w połowie na dwie części - tak żeby powstały dwa blaty. Ten na samym spodzie posmaruj grubą warstwą kremu cytrynowego. Ułóż na nim drugi blat i również go posmaruj. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym możesz udekorować według uznania. Dobrze pasują do niego np. orzechy włoskie - w całości lub posiekane - albo kandyzowana skórka pomarańczowa.