Każdy, kto spróbował, chciał mieć ten przepis. Ciasto jest słodkie, mięciutkie i pyszne

Miłośnicy ciast doskonale wiedzą, że deser można zrobić nie tylko z owoców i słodkich składników. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzają się również warzywa, a marchewka to już klasyk. Ciasto marchewkowe jest tak dobre, że nawet dzieci nie będą kręcić nosem. A ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to majstersztyk! Jak je zrobić? Łapcie przepis.

Desery robione z warzyw już nikogo nie dziwią. Każdy, kto lubi ciasta i lubi je piec, wie, że dobrze mogą smakować zrobione np. z fasoli, szpinaku, batatów, dyni czy właśnie z marchewki. Zwłaszcza jeśli odpowiednio dobierze się pozostałe składniki i proporcje. Przykładem ciasta warzywnego, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredne osoby, jest ciasto marchewkowe. Ale nie takie zwyczajne! My dodaliśmy do niego jeszcze cytrynowy krem i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Zrób je na weekend lub na rodzinną imprezę, a gwarantujemy, że każdy będzie chciał poznać przepis.

Zobacz wideo Spróbuj klasyka w nowej postaci. Oto przepis na sernik mango

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Składniki na ciasto:

  • 400 g startej marchewki,
  • 400 mąki tortowej,
  • 400 g brązowego cukru,
  • 450 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie garść rodzynek.

Składniki na krem cytrynowy:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sok z wyciśnięty z połówki pomarańczy,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wsyp startą na tarce marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Do innego naczynia przesyp mąkę, cukier, wiórki, rodzynki, jeśli używasz, sól, cynamon i gałkę oraz proszek i sodę. Dokładnie wymieszaj.

Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj wszystko tak, by nie było widać mąki. Przygotuj tortownicę posmarowaną masłem i przełóż do niej masę na ciasto marchewkowe. Piecz w 150 stopniach C przez 60 minut.

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym Q77photo / Shutterstock

W międzyczasie zrób krem cytrynowy. Do serka dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz skórki starte z obu owoców. Na koniec dosyp cukier puder i wymieszaj składniki. Wstaw krem do lodówki na czas studzenia się ciasta.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w połowie na dwie części - tak żeby powstały dwa blaty. Ten na samym spodzie posmaruj grubą warstwą kremu cytrynowego. Ułóż na nim drugi blat i również go posmaruj. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym możesz udekorować według uznania. Dobrze pasują do niego np. orzechy włoskie - w całości lub posiekane - albo kandyzowana skórka pomarańczowa.

Więcej o: