Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę

Przepisów na chleb jest multum, co daje spore pole do eksperymentowania. Sposób robienia chleba często różni się też w zależności od kraju. Jeśli tradycyjny chleb na zakwasie lub na drożdżach to już dla ciebie za mało i masz ochotę na coś bardziej ekscytującego, koniecznie sprawdź przepis na ten chleb z serem. Nawet nie musisz rozgrzewać piekarnika.

Chleb można zrobić prawie ze wszystkiego. Czasem nawet nie jest potrzebna mąka. Można bowiem przygotować chleb z twarogu z dodatkiem płatków owsianych i ziaren lub użyć ziaren i kaszy gryczanej, a jako spoiwo zastosować miód. Możliwości jest wiele. Kolejną znalazłam na Youtubie na kanale Fast and Easy Recipes (Szybkie i łatwe przepisy), gdzie w oko wpadł mi przepis na chleb serowy. O mamo, to musi być dobre... Za ten ser w środku ktoś powinien dostać medal.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na chleb serowy. Zrobisz go bez piekarnika

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 100 g startego sera,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 90 ml wody,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Chleb serowy - sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jedną łyżkę roztopionego masła i mieszamy delikatnie - tylko tak, żeby mąką zakryć masło. Dolewamy wodę i łączymy składniki tak, by powstało ciasto. Można użyć do tego łopatki lub zrobić to rękami. 

 

Zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na trzy równe części. Każdą z nich formujemy w kulkę, zakrywamy ściereczką i odkładamy na kilka minut. Ser ścieramy na tarce. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą kulkę. Smarujemy ją roztopionym masłem i wsypujemy część sera. Składamy brzegi ciasta tak, by powstał kwadrat. Dokładnie sklejamy (można przejechać po cieście wałkiem). Tak samo postępujemy z dwiema pozostałymi kulkami ciasta.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Kładziemy na niej pierwszy kwadracik i jego z wierzchu też smarujemy masłem. Obracamy na drugą stronę i robimy to samo. Chleb serowy w trakcie smażenia zacznie rosnąć i ostatecznie będzie przypominać poduszkę. Warto od czasu do czasu go obrócić, by zarumienił się z obu stron równomiernie.

Taki serowy chlebek to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Dobrze sprawdzi się też jako przekąska w ciągu dnia lub na domówkę.

Więcej o: