Chleb można zrobić prawie ze wszystkiego. Czasem nawet nie jest potrzebna mąka. Można bowiem przygotować chleb z twarogu z dodatkiem płatków owsianych i ziaren lub użyć ziaren i kaszy gryczanej, a jako spoiwo zastosować miód. Możliwości jest wiele. Kolejną znalazłam na Youtubie na kanale Fast and Easy Recipes (Szybkie i łatwe przepisy), gdzie w oko wpadł mi przepis na chleb serowy. O mamo, to musi być dobre... Za ten ser w środku ktoś powinien dostać medal.
Składniki:
Chleb serowy - sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jedną łyżkę roztopionego masła i mieszamy delikatnie - tylko tak, żeby mąką zakryć masło. Dolewamy wodę i łączymy składniki tak, by powstało ciasto. Można użyć do tego łopatki lub zrobić to rękami.
Zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na trzy równe części. Każdą z nich formujemy w kulkę, zakrywamy ściereczką i odkładamy na kilka minut. Ser ścieramy na tarce. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą kulkę. Smarujemy ją roztopionym masłem i wsypujemy część sera. Składamy brzegi ciasta tak, by powstał kwadrat. Dokładnie sklejamy (można przejechać po cieście wałkiem). Tak samo postępujemy z dwiema pozostałymi kulkami ciasta.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Kładziemy na niej pierwszy kwadracik i jego z wierzchu też smarujemy masłem. Obracamy na drugą stronę i robimy to samo. Chleb serowy w trakcie smażenia zacznie rosnąć i ostatecznie będzie przypominać poduszkę. Warto od czasu do czasu go obrócić, by zarumienił się z obu stron równomiernie.
Taki serowy chlebek to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Dobrze sprawdzi się też jako przekąska w ciągu dnia lub na domówkę.