Sałatka, która postoi dłużej. Popularną siedmiodniówkę zrobisz ekspresowo

Sałatki uwielbiamy przede wszystkim za to, że można skomponować je właściwie ze wszystkiego, a większość z nich robi się bardzo szybko. Zazwyczaj najlepiej smakują na drugi dzień, więc przez noc w lodówce spokojnie mogą postać. Jaką sałatkę jednak zrobić, jeśli chcemy, by przetrwała znacznie dłużej? Można wypróbować tzw. surówkę siedmiodniową lub siedmiodniówkę. Jak sama nazwa wskazuje, będzie dobra nawet po tygodniu.

Zacznijmy może od wyjaśnienia, czy słowa sałatka i surówka można używać zamiennie? Nie zawsze. Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, surówka to sałatka zrobiona z surowych warzyw lub owoców. Zatem każda surówka jest sałatką, ale nie odwrotnie. Można więc mówić np. o surówce ze świeżych owoców albo o surówce z pomidorów, ale składniki te nie mogą być gotowane, bo wtedy nie mamy już do czynienia z surówką. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki. Oto kapusta małosolna

Sałatka siedmiodniówka (czasem nazywana tygodniową), którą chcemy ci zaproponować, robiona jest z surowych warzyw, więc można ją nazywać również surówką. Przygotowuje się ją szybko i z najbardziej podstawowych składników. To sałatka, która postoi dłużej niż większość, bo w lodówce może być przechowywana nawet przez siedem dni. Jeżeli więc szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu, który nawet po dłuższym czasie będzie nadawać się do jedzenia, przetestuj ten przepis.

Sałatka, która dłużej postoi. Przepis na surówkę siedmiodniową

Składniki:

  • 500 g białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 papryki (mogą mieć różne kolory),
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki octu spirytusowego,
  • pół szklanki oleju,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Sałatka, która postoi. Sposób przygotowania:

Z kapusty zdejmujemy nieładne, wierzchnie liście. Pozostałą część szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a paprykę kroimy w krótkie paski lub w kostkę. Warzywa mieszamy w naczyniu i dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Znów mieszamy.

Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki, a więc: olej, ocet, cukier, sól i pieprz umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Wciąż gorącą zalewą zalewamy warzywa w misce, a na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i odstawiamy surówkę, by zalewa wystygła.

Surówka siedmiodniówka może być przechowywana w lodówce w szklanej misce lub w słoiku. Najlepiej smakuje po 1-2 dniach od zrobienia.

Więcej o: