Żadna szarlotka. Przepis na ciasto z gruszkami robię z zeszytu mojej mamy. Jest puszyste i wilgotne

Cudowne jednowarstwowe ciasto gruszkowe wypełnione świeżymi, soczystymi gruszkami i aromatycznymi przyprawami. To łatwy, herbaciany wypiek, który ma miękki maślany biszkopt i chrupiącą skórkę z cynamonu i cukru. Idealne na poranną lub popołudniową herbatę.

Gruszka to niezwykle wdzięczny owoc, który przez wielu uważany jest za zwiastun jesieni. Zachwyca bogactwem smaku i zapachu. W sieci można znaleźć mnóstwo receptur na wyśmienite domowe wypieki z tymi owocami w roli głównej. Sprawdzają się również w śniadaniach, obiadach na słodko. Moim zdecydowanym numerem jeden jest szybki deser, który zawsze robię dla mojej rodziny.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Szybki i prosty przepis na ciasto z gruszkami. Jesienią to będzie twój faworyt wśród wypieków

Pokochasz to wilgotne ciasto wypełnione po brzegi świeżymi, soczystymi gruszkami i pokryte słodkim cukrem cynamonowym. Miąższ jest maślany i miękki, a skorupka chrupiąca i słodka. To idealne jednowarstwowe ciasto na jesień z mnóstwem świeżych owoców. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników, tylko podstawowych produktów spożywczych, aby je zrobić. Gruszki w tym cieście, powinny być dojrzałe, ponieważ nie zmiękną dobrze podczas pieczenia, jeśli na początku będą twarde.
Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół kostki zimnego, niesolonego masła,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka wanilii.

Do polewy:

  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 duże lub 4 średnie gruszki,
  • Bita śmietana do podania (opcjonalnie).
Gruszki
Gruszki matthiasboeckel / pixabay.com

Jakie ciasto można upiec z gruszkami? Domowy deser, idealny po rodzinnym obiedzie

To proste ciasto jest łatwe do zrobienia, ale będziesz potrzebować miksera. Całość zajmuje jedynie 20 minut. Przygotuj wcześniej blaszkę lub formę o średnicy ok. 24 cm i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotowe ciasto możesz podawać z bitą śmietaną.

  1. W dużej misce do mieszania ubijaj masło i cukier mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa, około 1-2 minuty.
  2. Dodaj jajka i wanilię, ubijaj krótko na średniej prędkości, aż składniki się połączą. 
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz mleko. Delikatnie mieszaj na niskich obrotach, aż masa połączy się i będzie kremowa.
  4. W średniej drugiej misce wymieszaj cynamon i posiekane gruszki.
  5. Dodaj gruszki do ciasta, a następnie przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  6. W osobnej misce połącz roztopione masło, cukier i cynamon. Skrop wierzch ciasta i wygładź ciasto.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40–45 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
Więcej o: