Cudowne jednowarstwowe ciasto gruszkowe wypełnione świeżymi, soczystymi gruszkami i aromatycznymi przyprawami. To łatwy, herbaciany wypiek, który ma miękki maślany biszkopt i chrupiącą skórkę z cynamonu i cukru. Idealne na poranną lub popołudniową herbatę.
4
Ludwig Deguffroy / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gruszka to niezwykle wdzięczny owoc, który przez wielu uważany jest za zwiastun jesieni. Zachwyca bogactwem smaku i zapachu. W sieci można znaleźć mnóstwo receptur na wyśmienite domowe wypieki z tymi owocami w roli głównej. Sprawdzają się również w śniadaniach, obiadach na słodko. Moim zdecydowanym numerem jeden jest szybki deser, który zawsze robię dla mojej rodziny.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Szybki i prosty przepis na ciasto z gruszkami. Jesienią to będzie twój faworyt wśród wypieków
Pokochasz to wilgotne ciastowypełnione po brzegi świeżymi, soczystymi gruszkami i pokryte słodkim cukrem cynamonowym. Miąższ jest maślany i miękki, a skorupka chrupiąca i słodka. To idealne jednowarstwowe ciasto na jesień z mnóstwem świeżych owoców. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników, tylko podstawowych produktów spożywczych, aby je zrobić. Gruszki w tym cieście, powinny być dojrzałe, ponieważ nie zmiękną dobrze podczas pieczenia, jeśli na początku będą twarde. Na ciasto:
1 szklanka mąki uniwersalnej,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
pół kostki zimnego, niesolonego masła,
1/4 szklanki mleka,
1 duże jajko,
1 łyżeczka wanilii.
Do polewy:
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
3 duże lub 4 średnie gruszki,
Bita śmietana do podania (opcjonalnie).
Jakie ciasto można upiec z gruszkami? Domowy deser, idealny po rodzinnym obiedzie
To proste ciasto jest łatwe do zrobienia, ale będziesz potrzebować miksera. Całość zajmuje jedynie 20 minut. Przygotuj wcześniej blaszkę lub formę o średnicy ok. 24 cm i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotowe ciasto możesz podawać z bitą śmietaną.
W dużej misce do mieszania ubijaj masło i cukier mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa, około 1-2 minuty.
Dodaj jajka i wanilię, ubijaj krótko na średniej prędkości, aż składniki się połączą.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz mleko. Delikatnie mieszaj na niskich obrotach, aż masa połączy się i będzie kremowa.
W średniej drugiej misce wymieszaj cynamon i posiekane gruszki.
Dodaj gruszki do ciasta, a następnie przełóż ciasto do przygotowanej formy.
W osobnej misce połącz roztopione masło, cukier i cynamon. Skrop wierzch ciasta i wygładź ciasto.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40–45 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.