Jak zrobić łazanki z kapustą? Ten sekretny przepis dostałam od babci. Nigdy nie jadłam lepszych

Łazanki zwykle kojarzą się jedynie z Wigilią, ale przecież nie tylko wtedy można je jeść. To świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Wystarczy kilka produktów, aby danie było naprawdę palce lizać. Moja babcia opanowała sposób przygotowania do perfekcji.

Uwielbiam wracać do dań, które przenoszą mnie do beztroskich czasów dzieciństwa. Jednym z nich są bez wątpienia łazanki. Babcia udowodniła mi, że wcale nie trzeba czekać do świąt, by zajadać się tymi rarytasami. Raczyła mnie nimi niemal cały rok i wcale mi się to nie nudziło. 

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Jak zrobić łazanki z kapustą? Dodaj do nich grzyby i ten jeden produkt

Łazanki można przygotować zarówno z gotowym makaronem, jak i tym zrobionym samodzielnie. Ja, podobnie jak moja babcia, stawiamy na tę drugą opcję. Proces zajmuje wówczas więcej czasu, ale naprawdę warto. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Oto pełna lista składników na babcine łazanki. 

Składniki:

  • kiszona kapusta - pół kilograma,
  • świeże grzyby (np. pieczarki) - ćwierć kilograma,
  • cebula,
  • suszone śliwki - dwie niezbyt duże (to jest ten wyjątkowy składnik babci),
  • papryka w proszku (słodka) - płaska łyżeczka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • mąka (na makaron) - półtorej szklanki,
  • jajka (na makaron) - dwie sztuki plus dwa żółtka,
  • pieprz i sól (plus nieco do makaronu) do smaku.

Tak robiła je moja babcia. Łazanki z kapustą są proste w przygotowaniu

Zanim zaczniesz robić babcine łazanki, przygotuj makaron. Jeśli używasz gotowego, ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli jednak chcesz wyczarować własny, to połącz mąkę z jajkami, żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć na jednolitą masę, dodaj odrobinę wody i zrób kulę. Wyrabiaj przez kilka minut, po czym owiń w ściereczkę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój w plastry, a te poprzecinaj w poprzek. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj przez minutę, po czym odcedź.

Teraz przygotuj łazanki według poniższej instrukcji:

  1. Opłucz i ugotuj w osolonej wodzie kiszoną kapustę do miękkości. Odcedź i posiekaj drobno.
  2. Grzyby pokrój w kostkę i również zagotuj w osolonej wodzie.
  3. Śliwki pokrój w paski, a cebulę w piórka.
  4. Zeszklij cebulę na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodaj do niej kiszoną kapustę, grzyby i śliwki.
  5. Duś wszystko przez kilka minut, a pod koniec dodaj przyprawy - paprykę, sól i pieprz.
  6. Teraz połącz makaron z przyprawioną kapustą i grzybami.

Gotowe. Łazanki podawaj jeszcze gorące. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: