Uwielbiam wracać do dań, które przenoszą mnie do beztroskich czasów dzieciństwa. Jednym z nich są bez wątpienia łazanki. Babcia udowodniła mi, że wcale nie trzeba czekać do świąt, by zajadać się tymi rarytasami. Raczyła mnie nimi niemal cały rok i wcale mi się to nie nudziło.
Łazanki można przygotować zarówno z gotowym makaronem, jak i tym zrobionym samodzielnie. Ja, podobnie jak moja babcia, stawiamy na tę drugą opcję. Proces zajmuje wówczas więcej czasu, ale naprawdę warto. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Oto pełna lista składników na babcine łazanki.
Składniki:
Zanim zaczniesz robić babcine łazanki, przygotuj makaron. Jeśli używasz gotowego, ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli jednak chcesz wyczarować własny, to połącz mąkę z jajkami, żółtkami i szczyptą soli. Zagnieć na jednolitą masę, dodaj odrobinę wody i zrób kulę. Wyrabiaj przez kilka minut, po czym owiń w ściereczkę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój w plastry, a te poprzecinaj w poprzek. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj przez minutę, po czym odcedź.
Teraz przygotuj łazanki według poniższej instrukcji:
Gotowe. Łazanki podawaj jeszcze gorące. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.