Ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Pewnie popełniasz te błędy. Przydadzą się sól i słonina

Usmażenie naleśników nie jest skomplikowane, choć czasem każdemu zdarzy się jakiś błąd. Często sporo kłopotów nastręcza obrócenie ich na drugą stronę. Nie zawsze udaje się też pierwszy naleśnik. Wiele osób ma jednak problem z przyklejaniem się ciasta. Dlaczego ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Powodów może być kilka.

Ciasto na naleśniki część osób robi na oko, a część dokładnie odmierza składniki, by je przygotować. Jego idealna konsystencja powinna być taka, by pokrywało łyżkę i jednocześnie z niej spływało. Odpowiednio zrobione ciasto to jednak tylko połowa sukcesu. By naleśniki w stu procentach się udały, ważny jest też sposób smażenia. Jeżeli na którymś z tych etapów popełnisz błąd, może się zdarzyć, że ciasto przyklei się do patelni.

Dlaczego tak się dzieje? Trudno wskazać jedną przyczynę. To może być zarówno wina patelni, jak i ciasta lub temperatury smażenia. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego ciasto na naleśniki przywiera do patelni. Zdradzamy też jeden trik, który często stosowały babcie. Potrzebne będą sól oraz kawałek słoniny.

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które uwielbia Klara. Nie są zwyczajne

Co zrobić, żeby ciasto na naleśniki nie przywierało do patelni? Wystrzegaj się tych błędów

Przede wszystkim pamiętaj, że to, że ciasto przykleiło się do patelni nie oznacza, że jesteś złym kucharzem czy kucharką. Błędy i potknięcia w kuchni przytrafiają się każdemu, nawet profesjonalistom. Zapoznaj się jednak z naszymi wskazówkami, bo dzięki temu będziesz wiedzieć, dlaczego ciasto na naleśniki przywiera do patelni i zminimalizujesz ryzyko ewentualnego niepowodzenia następnym razem.

  • Problemy z patelnią: Zanim zaczniesz doszukiwać się błędów w przygotowaniu ciasta i smażeniu, zastanów się, czy to patelnia nie jest winna. Jeśli nie ma nieprzywierającej powłoki lub powłoka jest zniszczona albo niedomyta i zostały na niej resztki jedzenia, ciasto może się przyklejać.
  • Zła temperatura: Naleśniki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanej patelni i na małym ogniu. Jeśli temperatura będzie za wysoka, tłuszcz się spali, a ciasto przyklei do powierzchni i przypali. Ciasto na naleśniki może przywierać również wtedy, gdy patelnia jest zbyt zimna.
  • Za mało tłuszczu: Tłuszcz jest potrzebny do smażenia naleśników, nie ma wątpliwości. Jeśli nie dodasz go do ciasta, pamiętaj, by posmarować nim patelnię (wystarczy cienka warstwa). Z kolei gdy tłuszcz jest już w cieście, patelni smarować nie trzeba. Jeżeli smarujesz patelnię tłuszczem, pamiętaj, by robić to przed każdym kolejnym naleśnikiem.
  • Zła konsystencja ciasta: Zarówno za rzadkie, jak i za gęste ciasto może skutkować problemami z przywieraniem. Gęste trudno jest rozprowadzić równomiernie, rzadkie żyje trochę własnym życiem. Jeżeli wiesz, że ciasto ma odpowiednią konsystencję, pamiętaj też o prawidłowym nalewaniu i rozprowadzaniu go po patelni. Zrób to szybko i pewnie, by ciasto nie zdążyło się ściąć.

WSKAZÓWKA: Wydaje ci się, że nie popełniasz żadnego z powyższych błędów, a ciasto na naleśniki i tak przywiera do patelni? Wypróbuj trik z solą i słoniną. Szczyptę soli wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Powoli podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż sól zacznie "skakać". Wysyp przyprawę z patelni i posmaruj jej powierzchnię kawałkiem słoniny. Ciasto nie powinno już przywierać.

Więcej o: