Dlaczego krem budyniowy nie gęstnieje? Wystarczy 1 łyżeczka. Ten trik stosuje Anna Starmach

Idealny do przekładanych ciast i tortów. Zachwyca delikatną i kremową konsystencją. Czasami jednak mimo starań, co pójdzie nie tak. Co zrobić, gdy krem budyniowy jest za rzadki? Tak uratujesz sytuację.

Budyń to jedna z propozycji deserowych, która zyskała rangę ponadczasowej i niezwykle uniwersalnej. Można go jeść samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków. Jednak jego kulinarne zastosowania są o wiele większe. Przez cukierników używany jest jako baza do wszelkich wypieków: tortów, ciast czy babeczek. Mimo prostego przepisu nietrudno jednak o wpadkę, która zdarza się nawet tym doświadczonym.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Dlaczego krem budyniowy nie gęstnieje? Nie musisz zaczynać swojej pracy od nowa

Czasami podczas przygotowywania kremu dyniowego, mimo że skrupulatnie postępujemy zgodnie z wytycznymi załączonymi w przepisie, coś pójdzie nie tak. Masa może wyjść zbyt rzadka. Powodem braku gęstnienia może być m.in. użyty budyń, który był zbyt krótko gotowany. Należy również bezwzględnie trzymać się ustalonych proporcji składników. Na szczęście nie musimy wszystkiego zaczynać od nowa. Anna Starmach ma dwa rozwiązania, które uratują sytuację.

 
  • Użyj mąki ziemniaczanej. Przesiewaj niewielkie ilości mąki ziemniaczanej do rzadkiego kremu, ciągle energicznie mieszając, aby uniknąć powstawania grudek, które mogą wpłynąć na konsystencję. Stopniowo dodawaj mąkę i co jakiś czas sprawdzaj, czy krem osiągnął już pożądaną gęstość.
  • Użyj żelatyny. Rozpuść 1-2 łyżeczki produktu w ciepłym mleku i po przestudzeniu dodaj ją do masy. Pamiętaj, krem do tortu powinien być na tyle gęsty i stabilny, by po odwróceniu miski nie wypłynął. Przed nałożeniem na biszkopty, schłodź go kilka godzin w lodówce.

Co zrobić, gdy masa budyniowa się zważy? Oto główny winowajca 

Nawet wprawionym w robienie kremu budyniowego osobom może zdarzyć się taka wpadka. Najczęstszą przyczyną, dlaczego nasza masa uległa zważeniu jest różnica temperatur składników. Wystarczy, że utartego masła dodane schłodzone mascarpone prosto z lodówki. Na szczęście nie musimy spisywać kremu na straty. Mamy aż 3 sposoby, dzięki którym go uratujemy i z powodzeniem wykorzystamy.

Budyń
Budyń Natalia Kokhanova/iStock
  • Miskę z kremem wystarczy umieścić nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą (na parze). Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż krem stanie się gładki, po czym studzimy w lodówce. Uważaj, aby nie przegrzać kremu.
  • W osobnym naczyniu należy utrzeć około 50 g dodatkowej porcji miękkiego masła. Stopniowo, w małych ilościach, dodawać zwarzony krem, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
  • Wystarczy, że podczas miksowania dodamy 3 łyżki gorącej wody. Ta metoda nie zawsze działa, ponieważ woda musi mieć naprawdę wysoką temperaturę, a odmierzenie jej na łyżki może prowadzić do utraty temperatury, co utrudnia usunięcie grudek tłuszczu.
Więcej o: