Prawidłowe ugotowanie jajek jednym wydaje się bardzo proste, podczas gdy innym sprawia nie lada trudności. Niecierpliwym ciężko dopilnować odpowiedniego czasu gotowania, a jeśli skorupka zaczyna pękać w wodzie, to kłopot jest jeszcze większy. Na szczęście możesz temu zapobiec w prosty sposób. Wystarczy pewien dodatek do wody z jajkami. O co dokładnie chodzi?
Skorupki pękają zazwyczaj ze względu na nagłą zmianę temperatury, zwłaszcza gdy zagotowujesz je bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Warto więc dać im "odpocząć" w domowej temperaturze na około 30 minut przed gotowaniem, by zminimalizować ryzyko.
Jeśli chcesz zapobiec pękaniu skorupek, możesz też wypróbować prosty trik polegający na wykorzystaniu niewielkiej ilości octu. Po prostu wlej łyżeczkę do wody przed włożeniem jajek do gotowania. Płyn delikatnie zakwasi wodę i wzmocni skorupki.
Niektórzy zastanawiają się, czy trzeba wyrzucić jajko, którego skorupka pękła w wodzie podczas gotowania. Na szczęście nie musisz się go od razu pozbywać, co jest sporym ułatwieniem i oszczędnością. Musisz jednak pilnować, by jajka były dokładnie ugotowane. Pęknięte sztuki w żadnym wypadku nie powinny być spożywane na surowo, ponieważ żółtko wystawiane jest na działanie powietrza i drobnoustrojów, przez co szybko opanowują je szkodliwe bakterie.
PORADA! Jeśli nie masz pewności co do świeżości jajka z lodówki, przeprowadź prosty test i włóż je do szklanki z wodą. Gdy się unosi, jest zepsute i powinno wylądować w koszu. Jeśli opadło na dno, jest świeże, a delikatne unoszenie się i opadanie oznacza, jest już nieco stare, lecz wciąż można je zjeść.