Przygotowywanie bezy teoretycznie nie jest aż taki trudne, ale w praktyce mogą pojawić się różne trudności. Są one związane z kilkoma kwestiami. Przede wszystkim z rodzajem użytego cukru, ale także czystością sprzętu kuchennego, umiejętnego oddzielenia żółtek od białek, a nawet czasem i temperaturą suszenia deseru (a nie pieczenia). Jakie są zasady pieczenia bezy? Zobaczcie sami.
Jak już wspomnieliśmy na początku, beza może opaść z kilku powodów, np. kiedy użyty cukier jest zbyt gruby. Aby wszystko wyszło idealnie, słodziło powinno być zmielone na jak najdrobniejszy proszek. Kolejną kwestią są resztki tłuszczu na naczyniach i sprzęcie. Nawet najmniejsza ilość może zniszczyć deser - podobnie z żółtkiem, które przez przypadek dostało się do białek.
O czym warto jeszcze pamiętać? Oto pozostałe zasady:
Chcesz wyczarować bezę pavlova? Nie zapominaj, aby przekładać ją kremem nie wcześniej niż trzy godziny przed podaniem. Sam krem powinien być gęsty i jak najbardziej schłodzony.
Do przygotowania bezy potrzebujemy tylko kilku składników i sporo czasu, ale efekt jest tego wart. Oto lista składników na podstawową wersję tego pysznego deseru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gotowe. Teraz możesz podawać, najlepiej przełożoną kremem, ozdobioną owocami i z dodatkiem filiżanki kawy. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.