• Link został skopiowany

Pyszny dodatek do kanapek prosto z PRL-u. Polacy jedli "awanturkę" na okrągło. Moja mama wciąż to robi

Jeśli przejadły wam się zwykłe kanapki z wędliną i serem, polecamy wyczarować pyszną pastę. Pomysłów jest wiele - jajeczne, warzywne, a nawet rybne. Dobrym przykładem tej ostatniej jest popularna PRL-u awanturka. Jak ją zrobić? Zajrzyjcie do naszego przepisu.
Pasta do kanapek
Fot. Getty Images, Qwart

W PRL-u nie było zbyt dużego wyboru. Wykorzystywano to, co było pod ręką i w efekcie powstało wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest popularna awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem i kilkoma innymi dodatkami, w tym cebulą i ziołami. Moi rodzice wciąż chętnie się nią zajadają. 

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Jakie są dobre pasty do kanapek? Przygotuj awanturkę

Aby przygotować słynną pastę rybną z PRL-u, potrzebujemy kilku składników, w tym wędzonej ryby, twarogu i dodatków. Te mogą być różne, zależnie od preferencji. Moja mama uwielbia modyfikować ten przepis i czasami urozmaica go o grzybki marynowane czy chrupiącą rzodkiewkę. Kiedy z kolei nie ma pod ręką ogórków kiszonych, sięga po konserwowe. Ogranicza ją jedynie wyobraźnia. 

Składniki:

  • wędzona ryba (najlepiej makrela),
  • twaróg (półtłusty, ale może być też śmietankowy czy wędzony),
  • ogórki kiszone - dwie nieduże sztuki,
  • cebula,
  • natka pietruszki (lub inne zioła, np. koperek) - pęczek,
  • musztarda - łyżeczka,
  • majonez - łyżeczka,
  • pieprz do smaku,
  • papryka w proszku (ostra) - opcjonalnie,
  • czosnek (odrobina) - opcjonalnie,
  • marynowane grzybki - opcjonalnie,
  • rzodkiewka - opcjonalnie. 

Przygotowanie pasty rybnej z PRL-u nie jest trudne. To tylko kilka kroków

Jak zrobić pastę rybną awanturka? Przepis jest niezwykle prosty, więc przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności. Po prostu trzymajcie się poniższej instrukcji. 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę obierz ze skóry i usuń ości, po czym rozdrobnij i wymieszaj z twarogiem.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój, podobnie z ogórkami, czosnkiem i marynowanymi grzybami.
  3. Posiekaj również natkę pietruszki.
  4. Tak przygotowane składniki wrzuć do masy rybno-twarogowej i wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Ponownie wszystko wymieszaj.

Gotowe. Teraz możesz nakładać pastę na chleb lub krakersy. To fantastyczna przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: