W PRL-u nie było zbyt dużego wyboru. Wykorzystywano to, co było pod ręką i w efekcie powstało wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest popularna awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem i kilkoma innymi dodatkami, w tym cebulą i ziołami. Moi rodzice wciąż chętnie się nią zajadają.
Aby przygotować słynną pastę rybną z PRL-u, potrzebujemy kilku składników, w tym wędzonej ryby, twarogu i dodatków. Te mogą być różne, zależnie od preferencji. Moja mama uwielbia modyfikować ten przepis i czasami urozmaica go o grzybki marynowane czy chrupiącą rzodkiewkę. Kiedy z kolei nie ma pod ręką ogórków kiszonych, sięga po konserwowe. Ogranicza ją jedynie wyobraźnia.
Składniki:
Jak zrobić pastę rybną awanturka? Przepis jest niezwykle prosty, więc przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności. Po prostu trzymajcie się poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania:
Gotowe. Teraz możesz nakładać pastę na chleb lub krakersy. To fantastyczna przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.