Ciasto francuskie, a właściwie przekąski z ciasta francuskiego, to nieodzowny element wielu imprez i spotkań ze znajomymi. Można z niego zrobić przegryzki i na słodko, i na słono. Przygotowuje się je zazwyczaj bardzo szybko (jeszcze szybciej znikają z talerzy) i smakują dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis, który idealnie się w to wpasowuje i zrobi furorę na każdej imprezie, to ciasto francuskie na słono, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Przekąska ma kształt sakiewek, robi się ją ekspresowo, a potem piecze tylko przez 20 minut. Każdy, kto jej spróbuje, będzie chciał wiedzieć, jak zrobić takie ciasto francuskie ze szpinakiem.
Składniki:
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą - sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy farsz. Kroimy fetę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy szpinak. Dodajemy fetę, mieszamy i dusimy przez kilka minut. W międzyczasie kroimy na mniejsze kawałki suszone pomidory odsączone nieco z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pomidorami dorzucamy na patelnię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem wedle własnego uznania. Podgrzewamy, by odparować nadmiar wody.
Arkusz ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy porcję nadzienia ze szpinaku, suszonych pomidorów i fety. Przeciwległe rogi ciasta sklejamy tak, by powstała sakiewka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe sakiewki z farszem. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem, dzięki czemu będą miały po upieczeniu ładny, złocisty kolor, oraz posypać sezamem. Ciasto francuskie ze szpinakiem pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach C.
Lubisz przekąski z ciasta francuskiego? Tutaj znajdziesz więcej przepisów na ciasto francuskie na słono: Ciasto francuskie na pięć sposobów. Takie przekąski to hit i zrobisz je ekspresowo.