Szybko zrobisz, jeszcze szybciej zniknie. Każdy zapyta o przepis na to ciasto francuskie

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrobić szybką przekąskę. Niezależnie od tego, czy ma być słodka, czy słona. Zaletą jest również to, że większość przepisów jest ekspresowa. Dziś chcemy ci zaproponować ciasto francuskie na słono, a konkretnie - ciasto francuskie ze szpinakiem.

Ciasto francuskie, a właściwie przekąski z ciasta francuskiego, to nieodzowny element wielu imprez i spotkań ze znajomymi. Można z niego zrobić przegryzki i na słodko, i na słono. Przygotowuje się je zazwyczaj bardzo szybko (jeszcze szybciej znikają z talerzy) i smakują dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przepis, który idealnie się w to wpasowuje i zrobi furorę na każdej imprezie, to ciasto francuskie na słono, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Przekąska ma kształt sakiewek, robi się ją ekspresowo, a potem piecze tylko przez 20 minut. Każdy, kto jej spróbuje, będzie chciał wiedzieć, jak zrobić takie ciasto francuskie ze szpinakiem.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki z niego są boskie

Ciasto francuskie na słono. Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa do smażenia,
  • opcjonalnie: jedno jajko, ziarna sezamu.
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem locrifa / Shutterstock

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą - sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. Kroimy fetę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy szpinak. Dodajemy fetę, mieszamy i dusimy przez kilka minut. W międzyczasie kroimy na mniejsze kawałki suszone pomidory odsączone nieco z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pomidorami dorzucamy na patelnię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem wedle własnego uznania. Podgrzewamy, by odparować nadmiar wody.

Arkusz ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy porcję nadzienia ze szpinaku, suszonych pomidorów i fety. Przeciwległe rogi ciasta sklejamy tak, by powstała sakiewka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe sakiewki z farszem. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem, dzięki czemu będą miały po upieczeniu ładny, złocisty kolor, oraz posypać sezamem. Ciasto francuskie ze szpinakiem pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach C.

Lubisz przekąski z ciasta francuskiego? Tutaj znajdziesz więcej przepisów na ciasto francuskie na słono: Ciasto francuskie na pięć sposobów. Takie przekąski to hit i zrobisz je ekspresowo.

Więcej o: