Słodkie ciasto bez okazji. Najlepiej smakuje jesienią po 16:00. To podwieczorek dla łasuchów

Ciasto z galaretką jest jednym z najpopularniejszych deserów. Serniki na zimno, biszkopty z owocami i galaretką oraz inne kombinacje doskonale sprawdzają się jako lekkie, słodkie przekąski.

Ciasto z galaretką może stanowić szybki i łatwy do przygotowania deser, z powodzeniem może jednak urozmaicić również wykwintne przyjęcie. Sprawdzamy, jakie ciasta z galaretką cieszą się szczególną popularnością.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto z galaretkami

Ciasto z galaretkami może przybierać różne formy. W sezonie jesiennym można przygotować sernik na zimno bez pieczenia. Na spód dajemy biszkopty, a z pomocą galaretek usztywniamy masę serową oraz górną warstwę owoców. Bez pieczenia przygotujemy też inne ciasta z galaretkami:

  • ciasto Filadelfia - spód z kruszonych sucharków, masa ze śmietanki, jogurtu i galaretki oraz wierzch z galaretki z wiśniami
  • śmietanowiec - ze spodem z biszkoptów oraz kawałkami kolorowych galaretek zatopionymi w masie śmietanowej
  • ciasto z galaretek - deser z samych galaretek
  • ciasto Melba - ze spodem z biszkoptów, śmietanowym środkiem i galaretką wypełnioną owocami na wierzchu.

Wśród klasycznych ciast pieczonych z galaretkami można wymienić takie znakomite desery, jak:

  • "Malinowa chmurka"
  • biszkopt z galaretką i truskawkami
  • Balladyna (czekoladowy biszkopt, masa z serków waniliowych i owoce z galaretką).

Ciasto z galaretek

Ciasto z galaretek, na dodatek bez pieczenia, to idealny pomysł na lekki deser zwłaszcza latem. Wystarczy przygotować:

  • 2 galaretki mleczne malinowe
  • 2 galaretki mleczne morelowe
  • 2 galaretki mleczne śmietankowe
  • 1 galaretkę truskawkową
  • 1,8 l mleka 3,2%
  • 300 ml gorącej wody
  • opcjonalnie owoce lub bitą śmietanę do dekoracji.

Tortownicę o średnicy 22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Galaretki mleczne malinowe rozpuszczamy w 600 ml gorącego mleka i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć, przelewamy je do tortownicy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotowujemy w ten sam sposób galaretki morelowe. Gdy galaretka malinowa stężeje, wylewamy na nią tężejącą galaretkę morelową i znów wstawiamy tortownicę do lodówki. Przygotowujemy galaretkę śmietankową i postępujemy z nią tak, jak poprzednio. Na koniec galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć, przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy na minimum trzy godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto możemy udekorować ulubionymi owocami czy też bitą śmietaną.

Ciasto "Malinowa chmurka"

Ciasto "Malinowa chmurka", z mascarpone, malinami i bezą, od kilkunastu lat jest niezwykle popularne w całej Polsce. Jest to jedno z najpyszniejszych i najbardziej eleganckich ciast z galaretką. Choć jest dość pracochłonne, to warto poświęcić czas i energię, by później móc się nim delektować.

Składniki:

na kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka jajek
  • 110 g masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

na warstwę z galaretką:

  • 3 galaretki malinowe (takie, których zawartość według zaleceń producenta rozpuszcza się w 500 ml wrzątku)
  • litr wrzącej wody
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin;

na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50-70 ml wrzącej wody;

na blat bezowy:

  • 3 białka jaj
  • nieco ponad pół szklanki drobnego cukru
  • płaska łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka i masło dajemy do miski, wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z hakami. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i wypełniamy nim dno formy. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni Celsjusza i pieczemy 15 do 18 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Galaretkę malinową wsypujemy do litra wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do wciąż płynnej galaretki dodajemy maliny i mieszamy co jakiś czas. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruchy spód i całość umieszczamy w lodówce.
  3. W wysokim naczyniu umieszczamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i nasionka z jednej laski wanilii. Ubijamy krem najpierw na niższych obrotach miksera, a potem stopniowo je zwiększamy do maksymalnej mocy. W kubeczku umieszczamy żelatynę w proszku i zalewamy ją 50-70 ml wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną płynną żelatynę wlewamy do naczynia z kremem i mieszamy. Gdy masa śmietankowa zacznie tężeć, wykładamy ją na galaretkę, po czym formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.
  4. Do misy miksera wbijamy białka jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem  na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, wciąż miksując na najwyższych obrotach. Na koniec wsypujemy mąkę lub skrobię ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Białko wykładamy na papier do pieczenia, wygładzamy, obsypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza. Przestudzoną bezę przenosimy na ciasto.

Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką w wielu domach pojawia się jako słodki dodatek do kawy.

Składniki:

na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego;

na masę śmietanową:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wrzątku;

na galaretkę:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone lub można je zastąpić innymi owocami)
  • 800 ml wrzątku.

Sposób wykonania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, dosypujemy stopniowo cukier, na koniec dodajemy żółtka i olej, dalej miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza do 25 minut. Przestudzony biszkopt odwracamy spodem do góry.
  2. Od razu po wyjęciu ciasta z pieca do miski wsypujemy galaretki, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, aż galaretka zacznie gęstnieć.
  3. Jeszcze podczas pieczenia biszkopta rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru, następnie powolutku wlewamy wystudzoną żelatynę. Masę delikatnie mieszamy.
  4. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową, wygładzamy powierzchnię i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na masę śmietanową wykładamy truskawki i zalewamy je gęstą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Zobacz też: Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne

Więcej o: