Pierogi z owocami to dla wielu osób ulubiony smak dzieciństwa. Latem przygotowywane z truskawkami, pod koniec wakacji i wczesną jesienią ze świeżymi jagodami, a zimą z zapasów prosto z zamrażarki, to doskonały pomysł nie tylko na obiad na słodko, lecz także deser i przekąskę. Jednak przygotowywanie pierogów z owocami wymaga nieco większej pracy niż klasycznych pierogów ruskich albo z serem. O czym trzeba pamiętać?
Ciasto na pierogi z jagodami powinno być elastyczne i sprężyste, a przy tym klejące. Niektórzy polecają, by w tym przypadku złamać zasadę i dodać do mąki, wody i masła także małe jajko. Twardsze lepiej utrzyma wilgotny farsz. Niezbędna jest też gorąca woda, która sprawi, że ciasto będzie bardziej sprężyste. Nie zapomnij też o porządnym zlepieniu ciasta.
Najważniejsze jest jednak odpowiednie przygotowanie farszu. Świeże owoce po umyciu koniecznie porządnie odsącz z wody i osusz, zanim umieścisz je w cieście na pierogi. By zagęścić konsystencję, możesz do nich dorzucić porcję świeżego twarogu. Co, jeśli nie chcesz żadnych dodatków w farszu?
Jeśli zamierzasz robić pierogi z samymi owocami, nie zapomnij o starym triku. Dzięki niemu w trakcie gotowania nie puszczą soku, ciasto się nie rozklei, a farsz nie wypłynie. O czym mowa? O posypaniu owoców odrobiną mąki wymieszanej z cukrem, najlepiej pudrem. W ten sposób zrównoważysz też kwaśny smak jagód.
PORADA! Jeśli przygotowujesz pierogi z mrożonych owoców, pamiętaj, by je całkowicie rozmrozić przed nakładaniem farszu do ciasta. Sok, który owoce puszczą w trakcie rozmrażania, możesz odlać i wykorzystać np. do przygotowywania sosu.