Sezon na śliwki rozpoczyna się w lipcu i trwa czasem nawet do początku października. Jest zatem całkiem sporo czasu, by dobrze wykorzystać te owoce w kuchni. Ci, którzy jeszcze nie mieli okazji nic z nich w tym roku zrobić, nadal mają więc szansę. We wrześniu śliwki wciąż są dostępne w dużych ilościach. Świetnie pasują do różnego rodzaju ciast, np. ucieranych z kruszonką, i można z nich zrobić doskonałe powidła.
Niektórzy na te przetwory patrzą jednak niechętnie z obawy przed cukrem. Ale, ale! Można przecież zrobić powidła śliwkowe bez cukru i ich smak wcale na tym nie ucierpi. Ba! Będą jeszcze lepsze, zwłaszcza gdy dodasz do nich trochę cytrusowego aromatu. Jak zrobić powidła śliwkowe? Poniżej prosty przepis z nietypowymi składnikami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj i oderwij ogonki. Przekrój owoce na pół i wyjmij pestki. Śliwki przełóż do dużego garnka, dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy. Gotuj owoce na małym ogniu przez godzinę lub do momentu, aż śliwki się rozpadną. Zdejmij z ognia i odstaw na noc.
Następnego dnia gotuj śliwki do momentu, aż uzyskają pożądaną konsystencję. Przygotuj wyparzone, czyste i suche słoiczki, przełóż do nich jeszcze gorące powidła śliwkowe bez cukru i szczelnie zamknij. Dla pewności powidła zapasteryzuj. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Albo w piekarniku w 110 stopniach Celsjusza przez 20 minut, albo tradycyjną metodą z zagotowaniem w garnku. Na jego dnie trzeba położyć ściereczkę, a na niej ustawić słoiki. Nie powinny się dotykać. Wlej wodę do 3/5 wysokości słoików i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pasteryzuj powidła śliwkowe bez cukru przez 20 minut.