Zrobiłam to z 4 składników i nie przepłacam za kawę na mieście. Codziennie oszczędzam ponad 20 zł

Pogoda za oknem zmieniła się diametralnie. Musieliśmy się pożegnać z upałami, a wiatr i deszcz to teraz nasza codzienność. Właśnie dlatego tak dużą popularność ponownie zyskują ciepłe napoje z dodatkiem słodkich syropów. To one wracają do łask na jesień i każdy chce się ich napić. By nie przepłacać, zrób je w domu w prosty sposób. Wystarczy kilka składników.

Dobrze wiemy, że jesień nie ma tak wielu fanów jak wiosna lub lato. Ochładzająca się pogoda, spadające liście i krótsze dni nie są niczym optymistycznym. Taką aurę warto więc czymś poprawić. Nic tak nie poprawia naszego samopoczucia jak ciepły napój, którym można delektować się zarówno w domu, jak i na zewnątrz. Ulubionym napojem dużej ilości z nas jest kawa. Dodaje się do niej wiele dodatków w postaci czekolady, lub syropów, które poprawiają jej smak. Jednak część z was zgodzi się, że pijąc ją codziennie w kawiarni, można wydać krocie. Aby tego uniknąć odtwórz jej smak w domu. Wystarczy ten dodatek.

Zobacz wideo Dyniowe latte na poskromienie złośnika

Zastanawiałeś się, co możesz zrobić, aby domowa kawa była jeszcze smaczniejsza? My znamy odpowiedź. Sekret tkwi w syropie, który nie tylko dodaje jej smaku, ale również ciekawego aromatu. Najpopularniejszym syropem okazuje się karmelowy. Zrobisz go w kilku prostych krokach, a do zrobienia go potrzebujesz zaledwie 4 składników.

Przepis na domowy sos karmelowy

Składniki

  • 200 g cukru,
  • 120 ml wody,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści i nabierze złotego koloru.
  2. Gdy cukier zmieni swój odcień na ciemniejszy, ostrożnie dodaj wodę (zachowując ostrożność, bo może pryskać), stale mieszając, aż karmel połączy się z wodą.
  3. Gotuj całość przez około 2-3 minuty, aż syrop zgęstnieje. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, wymieszaj.
  4. Przelej gotowy syrop do słoiczka i ostudź. Wykorzystaj go do kawy, a także deserów.
Więcej o: