Jeśli tradycyjne przestały robić wrażenie na domownikach, czas na odświeżenie przepisu. Tarte buraczki z dodatkiem papryki to nie tylko intrygująca zmiana smaku, lecz także odrobina letniej świeżości na talerzu. Chwyć za przepis i zamknij w słoikach pyszne warzywa, by w zimowe dni cieszyć się wyjątkowym, aromatycznym dodatkiem do posiłków.
Przygotowanie buraczków jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, poradzisz sobie z tym przepisem. Warto spróbować, gdyż to świetny sposób, aby w chłodne dni cieszyć się domowym, smacznym dodatkiem, który pasuje do wielu dań. Składniki, których potrzebujesz na 7 słoiczków o pojemności 500 ml:
Buraki ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu obierz skórki i zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną (również w drobną kostkę) paprykę i smaż przez kilka minut. Do dużego garnka przełóż buraczki i podsmażone warzywa. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy buraczki będą gotowe, przełóż je do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
PORADA! Słoiki przed włożeniem warzyw muszą być wysterylizowane. Aby to zrobić, wstaw je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100-120°C. Po zakończeniu programu i wystygnięciu będą gotowe do użycia.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, a następnie ułóż na niej słoiki z buraczkami. Zalej naczynia wodą maksymalnie do 3/4 ich wysokości i gotuj na małym ogniu, utrzymując delikatne wrzenie. Po 15 minutach pasteryzacji delikatnie wyjmij słoiki i odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane buraczki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub garażu. Kiedy szczelnie zamknięte naczynia będą trzymane z dala od bezpośredniego światła słonecznego, przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.