Mama do tartych buraczków zawsze daje to warzywo. Rodzina od lat chce pisać ody na ich cześć

Buraczki w słoiku to istna klasyka wśród przetworów na zimę. Nic więc dziwnego, że słoiki z warzywami zajmują nam znaczną część spiżarni. Jeśli chciałabyś spróbować czegoś nowego, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Buraczki na zimę z papryką to przyszły hit twoich niedzielnych obiadów.

Jeśli tradycyjne przestały robić wrażenie na domownikach, czas na odświeżenie przepisu. Tarte buraczki z dodatkiem papryki to nie tylko intrygująca zmiana smaku, lecz także odrobina letniej świeżości na talerzu. Chwyć za przepis i zamknij w słoikach pyszne warzywa, by w zimowe dni cieszyć się wyjątkowym, aromatycznym dodatkiem do posiłków.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Buraczki na zimę z papryką to pyszna odmiana. Receptura jest banalnie prosta

Przygotowanie buraczków jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami,  poradzisz sobie z tym przepisem. Warto spróbować, gdyż to świetny sposób, aby w chłodne dni cieszyć się domowym, smacznym dodatkiem, który pasuje do wielu dań. Składniki, których potrzebujesz na 7 słoiczków o pojemności 500 ml:

  • 3 kg buraków,
  • 3 cebule,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 8 łyżek octu spirytusowego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • niepełna łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 6 łyżek oleju.

Buraki ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu obierz skórki i zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną (również w drobną kostkę) paprykę i smaż przez kilka minut. Do dużego garnka przełóż buraczki i podsmażone warzywa. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy buraczki będą gotowe, przełóż je do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. 

PORADA! Słoiki przed włożeniem warzyw muszą być wysterylizowane. Aby to zrobić, wstaw je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100-120°C. Po zakończeniu programu i wystygnięciu będą gotowe do użycia. 

Jak zrobić buraczki tarte do słoików na zimę?
Jak zrobić buraczki tarte do słoików na zimę? Jak zrobić buraczki tarte do słoików na zimę? Fot. SingerGM / iStock

Ile czasu pasteryzować buraczki w słoiku? Nie zajmuje to wiele czasu

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, a następnie ułóż na niej słoiki z buraczkami. Zalej naczynia wodą maksymalnie do 3/4 ich wysokości i gotuj na małym ogniu, utrzymując delikatne wrzenie. Po 15 minutach pasteryzacji delikatnie wyjmij słoiki i odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane buraczki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub garażu. Kiedy szczelnie zamknięte naczynia będą trzymane z dala od bezpośredniego światła słonecznego, przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: