Na Chorwatach nie robią żadnego wrażenia, ale na Polakach już tak. Można z nich zrobić pyszny dżem

Druga połowa sierpnia i początek września to sezon na te owoce zwłaszcza w Chorwacji, gdzie powszechnie występują. Za to Polacy chętnie je zbierają i robią z ich dodatkiem różne dania. A co konkretnie można z nich zrobić? Choćby pyszny dżem. W jaki sposób? Zobaczcie sami.

Jednym ze smakołyków, jakie są charakterystyczne dla krajów śródziemnomorskich jak Chorwacja, są figi. Te niepozorne, ale słodkie i zdrowe owoce zawierają dużo wody, a także witaminy C, z grupy B, niacynę, karoten i sole mineralne. Dlatego powinny się znaleźć w diecie wielu osób. Na przykład w postaci dżemu. Zrobisz go łatwo.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Figowy dżem to tylko kilka składników. Między innymi te słodkie owoce

Do zrobienia figowego dżemu potrzeba jedynie czterech składników, z czego najważniejsze są oczywiście te słodkie owoce. A jakie są pozostałe wymagane produkty? Oto pełna lista.

Dżem z fig (zdjęcie ilustracyjne)
Dżem z fig (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Obraz Didier - Pixabay

Składniki na dżem figowy:

  • figi (świeże) - kilogram (czyli około 14 - 15 owoców),
  • cukier - szklanka,
  • woda - pół szklanki,
  • sok z cytryny, limonki lub pomarańczy - kilka łyżek.

Opcjonalnie można też dodać startą skórę z pomarańczy bądź cytryny, o ile decydujesz się zakwasić dżem właśnie jej sokiem.

Jak przygotować dżem figowy? Naprawdę łatwo, choć wymaga nieco czasu

Zanim zabierzesz się za przyrządzanie figowego dżemu, przygotuj owoce. Figi umyj i pokrój na mniejsze części. Jeśli chcesz dodać skórkę z cytryny bądź pomarańczy, to je również umyj i zetrzyj na tarce skórkę. Teraz umieść figi w garnku z grubym dnem, wlej wodę i sok, wymieszaj zawartość naczynia i gotuj przez około kwadrans lub nieco dłużej.

Następnie poczekaj, aż mieszanka owocowa ostygnie, po czym ją zblenduj, a na koniec dodaj cukier i staranniej wymieszaj. Teraz gotuj dżem na małym ogniu przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił. Na koniec przełóż figowy dżem do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Gotowe. Teraz tylko dobrze zakręć słoiki i obróć do góry dnem, aby umożliwić im szczelne zamknięcie się. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: