Wiele osób utożsamia yerba mate z herbatą. Oba napoje powstają jednak z zupełnie różnych roślin. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym pierwszym, koniecznie zajrzyj do tego artykułu i poznaj szczegóły parzenia yerba mate.
Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy
Yerba mate – co to takiego?
Co to jest yerba mate? To napar, który powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to drzewo dorastające nawet do 30 metrów, występujące w Paragwaju, Brazylii oraz Argentynie. Na tych terenach napój ten jest więc niezwykle popularny. Susz do naparu powstaje w zasadzie nie tylko z liści, ale i z patyczków tej rośliny.
Można wyróżnić cztery rodzaje yerba mate:
- yerba argentyńska – ma łagodny smak, a jednocześnie jest dość grubo cięta. Zwykle to właśnie ten rodzaj yerby poleca się osobom, które nigdy dotąd jej nie piły i chcą dopiero zacząć swoją przygodę z tym napojem;
- yerba brazylijska – intensywnie zielona i bardzo drobno zmielona. Na tle innych napojów tego typu wyróżnia się bardzo słodkim, pełnym smakiem;
- yerba paragwajska – to jedna z ciekawszych odmian yerby z uwagi na wyjątkowy, charakterystyczny smak, w którym wyraźnie można wyczuć dymną nutę. Jest mocna i silniej działa na organizm;
- yerba urugwajska – nie pochodzi z Urugwaju, choć to właśnie tam jest pita. Bardzo drobno mielona, o ciekawym smaku oraz aromacie.
Parzenie yerba mate krok po kroku
Parzenie yerba mate krok po kroku niekoniecznie musi Ci sprawiać trudność, jeśli po prostu będziesz miał wiedzę, jak to robić dobrze. Przede wszystkim, aby móc przygotować aromatyczny napar, musisz skompletować specjalny zestaw: matero, czyli naczynie i bombillę, będącą charakterystyczną rurką filtrującą.
Jeśli decydujesz się na tradycyjne parzenie napoju, postaraj się:
- wsypać odpowiednią ilość suszu, dopasowaną do indywidualnych potrzeb osób pijących. Powinieneś go umieścić oczywiście w matero. Im więcej suszu wsypiesz, tym mocniejszy okaże się ostatecznie napój;
- ułożyć odpowiednio susz, odwracając matero do góry dnem. Jeśli jednak Twoja yerba nie powstawała z gałązek, możesz zapomnieć o tym kroku;
- ułożyć bombillę na powstałym kopczyku z suszu (matero trzymaj w delikatnie pochylonej pozycji). Zawsze wkładaj ją filtrem do dołu i dbaj o to, by sięgała dna naczynka;
- zalać wodą o temperaturze między 70 a 80 stopniami Celsjusza. Pamiętaj, by zawsze wlewać ją w miejsce, gdzie nie ma suszu;
- poczekać na zaparzenie się napoju (powinno to potrwać około 2-3 minut). Po tym czasie Twoja yerba mate będzie gotowa do picia, ponieważ liście ostrokrzewu zdołają uwolnić już swój aromat.
Ile sypać yerby?
Ile sypać yerby? Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji pijącego. Jeśli Twoje matero ma od 250 do 300 ml pojemności, najlepiej jeśli wsypiesz od 30 do 50 gramów suszu ostrokrzewu. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z yerbą, możesz umieścić go tam nieco mniej, by przyzwyczaić swoje kubki smakowe oraz cały organizm na jej obecność.
Ile wody do parzenia yerba mate?
Ile wody do parzenia yerba mate? Aby susz się zaparzył, oczywiście potrzebujesz jej trochę, by uzyskać napar. Pamiętaj jednak, by nie lać wody do pełna, a jedynie zadbać o lekkie zamoczenie suszu. To pozwoli Ci zachować pierwotny aromat yerby, którą tak cenią sobie jej zwolennicy.