To ulubiony przepis zapracowanych gospodyń. Robię gar tej zupy i nie muszę gotować przez 2 dni

Ta zupa zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku i aromatu. Jest pełna warzyw oraz mięsa, a dobór przypraw sprawia, że rozgrzewa nas od środka. To świetna propozycja obiadowa, która wszystkich nasyci. Chodzi za tobą zupa gulaszowa? Przepis nie sprawi ci wiele kłopotu. Łap za chochlę i do dzieła.

Zupa gulaszowa to świetny sposób na nakarmienie całej rodziny, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Zrobisz ją błyskawicznie, a dzięki bogactwu składników, zaspokoi apetyt nawet największego łakomczucha.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa gulaszowa. Przepis dla zabieganych głodomorów

Zupa gulaszowa to jedno z tych dań, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, bez problemu poradzisz sobie z tym przepisem. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, by stworzyć sycący posiłek. Aby ją ugotować, będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • duża cebula,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 5 niewielkich ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na oleju na dużym ogniu, aż się ładnie zrumieni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż jeszcze kilka minut, aż cebula będzie szklista. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę papryki, marchewki i ziemniaki. Całość zalej bulionem, dodaj krojone pomidory, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą. Podawaj ze świeżą natką pietruszki, śmietaną i grzanką.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Jakie składniki dodać do zupy gulaszowej? Klasyczny przepis możesz zmienić pod siebie

Zupa gulaszowa to danie, które można odkrywać na nowo za każdym razem. Zamiast klasycznej wołowiny, możesz wybrać delikatne mięso drobiowe lub soczystą wieprzowinę, a dla fanów kuchni bezmięsnej idealnie sprawdzi się wersja z fasolą, soczewicą lub ciecierzycą. Eksperymentuj z dodatkami i wrzuć do zupy podsmażone pieczarki, bakłażana, ogórki kiszone czy cukinię, a wydobędziesz więcej warzywnej głębi. Wolisz bardziej wyraziste smaki? Węgierska odsłona z kminkiem i większą ilością papryki z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe. Każdy sposób na gulaszową jest dobry, wystarczy odkryć swój ulubiony wariant.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: